wtorek, sierpnia 29, 2017

KRÓWKOWY BUDYŃ JAGLANY

Są dni, że ma się ochotę na coś słodkiego...a najlepiej, żeby to "coś" było słodkie i jak najzdrowsze. Osobiście nie jem za dużo słodkiego bo po prostu nie przepadam, ale czasami najdzie mnie ochota na coś naprawdę słodkiego 😉 Wtedy staram się przygotować zdrową słodycz, aby później nie mieć wyrzutów sumienia 😁 
Tym razem padło na wegański i bezglutenowy budyń jaglany z dodatkiem kremu oraz krówek od Super Krówka. Na ogół nie kupuję gotowych słodyczy, ale z tymi produktami jest całkiem inaczej. 
Produkty Super Krówka nie zawierają mleka czyli ani laktozy, ani kazeina - są idealne dla alergików. Nie zawierają też białego cukru, szkodliwych dla zdrowia utwardzonych tłuszczów roślinnych (tłuszczu palmowego) oraz syropu glukozowo-fruktozowego czy sztucznych dodatków.  
Cukier biały został zastąpiony cukrem kokosowym, który ma najwięcej minerałów i witamin wśród wszystkich rodzajów cukru, a niezdrowe tłuszcze zostały zastąpione olejem kokosowym, który nie ma w sobie tłuszczów trans. Poza tym, słodycze te, to źródło błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, magnez i potas. Nie są przesłodzone i mają delikatny smak. Dlatego postanowiłam dodać je do mojego budyniu.
Budyń z dodatkiem kremu pistacjowo-kakaowego oraz krówek kokosowych wyszedł znakomity, o wyjątkowym smaku. Sam krem jest tak pyszny, że można wyjadać go łyżeczką prosto ze słoiczka. Choć ja nie przepada za słodkim, nie mogłam mu się oprzeć. A krówki pod wpływem ciepłego budyniu zaczęły się lekko roztapiać, tworząc sos krówkowy. Niebo w gębie! Idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser.



Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2- 2 i 1/2 mleka kokosowego
  • 4-5 łyżeczek kremu Super Krówka o dowolnym smaku ( u mnie pistacjowo-kakaowy)
  • 4-6 szt. krówek Super Krówka o dowolnym smaku ( u mnie kokosowe)
Wykonane:

Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Przenosimy do garnka, zalewam dwiema szklankami mleka kokosowego i gotujemy do momentu, aż kasza będzie miękka (około 15 min.). Następnie dodajemy krem - ilość zależna od tego jakie słodkie lubimy- i mieszamy, aż krem całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładki budyń. Jeżeli budyń jest zbyt gęsty możemy dodać jeszcze trochę mleka kokosowego. U mnie wyszedł dość gęsty, bo taki właśnie lubię 😉 Na końcu krówki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do budyniu. Mieszamy. Część pokrojonych krówek możemy zostawić do posypania po wierzchu. Wykładamy do miseczek.




  





10 komentarzy:

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger