艣roda, sierpnia 09, 2017

DOMOWE MALIBU

Produkcja nalewek i likier贸w trwa u nas pe艂n膮 par膮 馃槈 Tym razem jest to m贸j wyr贸b - likier kokosowy a'la malibu. Jest to likier wykonany na bazie mleka skondensowanego z dodatkiem mleka kokosowego. Smakuje prawie identycznie jak ten ze sklepu. Jest on delikatny i mimo, 偶e wykonany na spirytusie to nie wykrzywia buzi 馃槈 Nie jest te偶 za s艂odki. Pije si臋 go z przyjemno艣ci膮. Polecam na babskie wieczory i nie tylko...


Sk艂adniki:

  • 200-250 g wi贸rek kokosowych
  • 300 ml spirytusu
  • 300 ml wody
  • 500 ml mleka zag臋szczonego nies艂odzonego
  • 150 g mleka zag臋szczonego s艂odzonego (tubka)
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 3/4 szklanki cukru
Wykonanie:

Wod臋 mieszamy ze spirytusem. W litrowym s艂oiku umieszczamy wi贸rki kokosowe i zalewamy mieszanin膮 wody i spirytusu. Mieszamy, zakr臋camy s艂oik i pozostawiamy w ciemnym i ch艂odnym miejscu na oko艂o 1 tydzie艅. Dobrze jest codziennie potrz膮sa膰 s艂oikiem (cho膰 ja tego nie robi艂am bo ca艂kiem zapomnia艂am o tym).
Po tym czasie, wi贸rki dok艂adnie wyciskamy przez gaz臋. Odci艣ni臋te wi贸rki wyrzucamy,a uzyskany p艂yn mieszamy z mlekiem skondensowanym s艂odzonym oraz nies艂odzonym.
Mleko kokosowe przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, a偶 cukier si臋 rozpu艣ci. Nie zagotowujemy. Studzimy i wlewamy do wcze艣niej uzyskanej mieszaniny z mlekiem skondensowanym. Dok艂adnie mieszamy i przelewamy przez sitko. Gotowy likier rozlewamy do butelek. Przechowujemy w ch艂odnym miejscu. Likier podajemy sch艂odzony w lod贸wce.

  
  



16 komentarzy:

  1. To ja si臋 wpraszam na porcyjk臋 :-)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Na taka degustacj臋 to ja jestem bardzo ch臋tna :) P臋dz臋 do Ciebie :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Wi贸rki mo偶na u偶y膰 do np . masy, szkoda wyrzuca膰;-)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. To prawda, mia艂am taki plan, ale ju偶 mi si臋 nie chcia艂o bawi膰 ;)

      Usu艅
  4. My by艣my chcia艂y taki sos do deser贸w bez alkoholu :D

    OdpowiedzUsu艅
  5. Super, ja te偶 ch臋tnie bym si臋 skusi艂a na degustacj臋 :)

    OdpowiedzUsu艅
  6. moja mama uwielbia :) niegdy艣 pi艂a go na r贸zne okazje, ale chyba zapomnia艂a o tym :) ju偶 wiem, co dostanie na urodziny :)

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger