poniedziałek, lipca 10, 2017

KREM Z OGÓRKA I AWOKADO

Gęsta i sycąca zupa krem z zielonego ogórka i awokado, podana z pestkami dyni oraz szczypiorkiem. Bardzo szybka w wykonaniu, a do tego smaczna i zdrowa. Polecana osobą zabieganym, a także tym, którzy nie mają ochoty na stanie w kuchni, zwłaszcza latem 😉 

 Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 5 ogórków gruntowych
  • 2 awokado
  • 1 - 1,5 litra bulionu
  • pęczek szczypiorku
  • 50 g serka topionego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • pestki dyni
Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka z cebulą oraz czosnkiem i chwilę wszystko smażymy. Następnie wlewamy 1 litr bulionu i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Ogórki oraz awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy i gotujemy około 2 min., a następnie wszystko blendujemy na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta to dodajemy pozostałą ilość bulionu. Na końcu dodajemy serek topiony i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Zupę nalewamy na talerz,a wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz pestkami dyni. Możemy również dodać świeżego ogórka pokrojonego w drobną kostkę.






22 komentarze:

  1. Takiej propozycji jeszcze nie jadam :) Ciekawi mnie ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, kiedyś jadłam podobną, ale na zimno, jak chłodnik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł na szybką i lekką zupkę. W sam raz na obiad w upalny dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe połączenie smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy czegoś takiego nie jadłam ale podoba mi się 😀

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo to, to musi być pyszniutkie maksymalnie *_*

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger