wtorek, czerwca 13, 2017

CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM

Cukinia na sposób wegetariański...faszerowana pęczakiem z dodatkiem szpinaku, pomidorów suszonych oraz mozzarelli. Pyszny obiad, który przyrządzisz w kilka chwil, a resztę zrobi piekarnik 😉 Danie oprócz tego, że wspaniale smakuje to świetnie się też prezentuje, więc możemy go zaserwować gościom, a na pewno się nie powstydzimy.
Okrągłe cukinie mnie zauroczyły bo dzięki nim danie wygląda super, ale gdy nie możemy ich znaleźć w sklepie, możemy zastąpić je podłużnymi. Na smaku danie na pewno nic nie straci 😉



Składniki:
  • 4 okrągłe cukinie
  • 3/4 szklanka pęczaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g szpinaku baby
  • 6-8 szt. pomidorów suszonych
  • 125 g sera mozzarella
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka masła
Wykonanie:

Pęczak płukamy na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy masło oraz sól i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż pęczak wchłonie wodę, a następnie zestawiamy z ognia na około 10 min., aby odpoczął.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Szpinak myjemy na sitku i wrzucamy na patelnię do cebuli z czosnkiem. Smażymy do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Następnie dodajemy ugotowany pęczak oraz pomidory suszone pokrojone na mniejsze kawałki. Przyprawiamy pieprzem oraz solą.
Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy górną część (czapeczki) i małą łyżeczką wydrążamy środek. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do pęczaku. Mozzarellę odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę i również dodajemy do farszu. Wszystko mieszamy.
Gotowym farszem nadziewamy wydrążone cukinie, następnie zakrywamy czapeczkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min. Podajemy na gorąco.




 



18 komentarzy:

  1. Bardzo lubię małe cukinie zapiekane :) Pyszne są i ślicznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię tak faszerowane cukinie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajna forma zapiekania - "kociołki" z cukini są obłędne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie widziałam takie cukinii. Warto spróbować takie danie.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio często widzę te cukinie w Lidlu :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Rzadko zdarza mi się znaleźć okrągłe cukinie, dlatego zapiekam podłużne. Farsz z pęczakiem ciekawy,a przepis wart wyprobowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Farsz z pęczakiem - pycha! Polecam spróbować :)

      Usuń
  6. Pyszne danie, uwielbiam te okrągłe cukinie, pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też je lubię bo oprócz tego, że są smaczne to super się prezentują :)

      Usuń
  7. Cukinia jest fajnym warzywem do takich dań :) Bardzo lubię taką cukinię faszerowaną. Pychota.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię faszerować cukinię różnymi farszami :)

      Usuń
  8. Pyszna propozycja na obiadek :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger