poniedziałek, lutego 27, 2017

PIZZERINKI ZE ŚLEDZIEM i ŻURAWINĄ

Dziś przepis na nietypowe pizzerinki...bo ze śledziem i suszoną żurawiną. Podejrzewam, że większość z Was w tym momencie wykrzywiła się z myślą, że to nie może być dobre. A tu Was zaskoczę 😉 Były pyszne! Nie mogłyśmy się nimi najeść i niebawem robimy powtórkę. Oczywiście trzeba lubić śledzie bo w innym wypadku na pewno Wam nie posmakują 😉



 Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 op. suchych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
  • 1 filet śledziowy w oleju
  • 1 cebula czerwona
  • kilka żurawin suszonych
  • 200 g sera żółtego
  • ketchup
  • majeranek
Wykonanie:

Ciasto:
Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Mieszamy z solą, cukrem i suchymi drożdżami. Dodajemy powoli ciepłą wodę i zagniatamy ciasto na jednolite i gładkie. Na końcu dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto przez około 10 min., aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.

Dodatki:
Fileta śledziowego odsączamy z oleju i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i koimy na piórka. Żurawinę kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Pizzerinki:
Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część formujemy dłońmi na kształt koła. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy ciasto ketchupem i układamy dodatki: cebulę w piórkach, kawałki śledzia, żurawiny suszonej i całość posypujemy startym serem. Wierzch możemy posypać majerankiem. Pizzerinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min.



  

  
  



8 komentarzy:

  1. Pomysł niebanalny, ja bardzo lubię śledzie z żurawiną, więc na pewno będą mi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak śledzik to śledzie muszą być:) lubię łączyć je ze słodkimi dodatkami, więc pomysł mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię połączenia śledzia z owocami choć wiem, że nie każdy lubi śledzie a co dopiero w takim połączeniu :)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawa propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne pizzerynki :) Bardzo je lubię :)

    Pozdrawiam serdecznie,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger