wtorek, stycznia 31, 2017

MALINOWE DROŻDŻÓWKI

Przepis dla osób lubiących śniadania na słodko. Drożdżowe bułeczki malinowe a'la pączki z piekarnika. Drożdżówki wykonane są z przepisu na tradycyjne pączki z małym urozmaiceniem...do ciasta dodałam dżem malinowy oraz nalewkę malinową. Dzięki temu bułeczki nawet same bez dodatków super smakują bo czuć w nich malinową nutę. I zamiast smażyć na tłuszczu upiekłam w piekarniku więc są bardziej fit 😉
Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 2 łyżki dżemu malinowego
  • 2 kieliszki nalewki malinowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1 białko
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła
  • kasza jaglana ekspandowana
Wykonanie:


Ciasto:
Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże i mieszamy z 1 łyżką mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtka, jajko, cukier puder, dżem malinowy, szczyptę soli, nalewkę malinową oraz pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto na pulchne i sprężyste. Na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe mniejsze, aby wyrosło.

Pączki:
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na grubość ok. 1,5 cm i wycinamy krążki wielkości ok. 7-8 cm. Krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min., aż urosną. 
Po tym czasie, wierzch bułeczek smarujemy rozmąconym białkiem i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Studzimy.

Polewa:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy wierzch drożdżówek. Możemy przyozdobić ekspandowaną kaszą jaglaną.

Rada:
Bułeczki fantastycznie smakują z dżemem. Możemy je po upieczeniu nadziać dżemem lub po prostu przekroić i posmarować dżemem.






8 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne, podoba mi się malinowy dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Dzięki temu dodatkowi mają fajny posmak malinowy :)

      Usuń
  2. Ale super Mysle ze bym skradla ci kilka Jak długo utrzymują swiezosc? Pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to drożdżówki utrzymują świeżość max 2 dni bo później robią się bardzo suche.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Mniam, pychotka :) Bardzo lubię ciasta drożdżowe. Na podwieczorek w sam raz idealne do kawy ;)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również lubię ciasto drożdżowe, zarówno jeść jak i robić ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger