wtorek, stycznia 03, 2017

DOMOWE SUSHI W TORTILLI

Sushi 🍣...jedni je kochają, drudzy nienawidzą. Ja osobiście uwielbiam sushi. Ale dziś nie będzie tradycyjnych sushi, a przekąski w tortilli a'la sushi. Można je skomponować według upodobań i gustów. Idealnie sprawdzą takie dodatki jak: łosoś wędzony lub grillowany, paluszki krabowe, awokado, ogórek, mango, liście sałaty, serek philadelphia oraz sosy: sojowy, chili i teriyaki. Warto też zaopatrzyć się w matę do sushi, gdyż ułatwia ona znacznie pracę podczas zwijanie.
Przekąski smakują wyśmienicie i na pewno zrobią furorę na nie jednej imprezie 😉


Składniki:
  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 5 szt. tortilli
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1/2 awokado
  • 1/2 mango
  • 6 listków sałaty
  • 100 g serka philadelphia
  • ogórek świeży
  • sos sojowy
  • sos teriyaki
Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania ryżu do sushi.
Ryż musimy dokładnie wypłukać kilka razy pod bieżącą wodą. Zlewamy mleczną woda i powtarzamy. Płukamy do momentu aż woda nie będzie mleczna. Następnie odstawiamy na 15 min. Po tym czasie, zalewamy ryż wodą (ok. 1-1,5 cm na powierzchnię ryżu), garnek zakrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy ok. 15 min. Po ugotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy go pod przykryciem jeszcze na 15-20 min. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy sos do ryżu: Do kubka wlewamy ocet ryżowy, dodajemy cukier oraz sól i mieszamy do rozpuszczenia składników. Gotowy sos mieszamy z wystudzonym ryżem.
Przygotowujemy składniki: awokado i mango obieramy ze skórki i kroimy na cienkie paski. Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na pół. Łososia wędzonego kroimy w paski. Ogórka obieramy ze skórki, wycinamy nasiona ze środka i kroimy w paski.
Tortille podgrzewamy pojedynczo w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1 min.
Tortille kładziemy na macie do sushi. Na ciepłe tortille układamy cienko ryż, dłońmi wcześniej namoczonymi w wodzie, gdyż wtedy ryż mniej się klei do rąk. Ryż rozkładamy równomiernie na bokach pozostawiając trochę przestrzeni. Ryż skrapiany sosem i układamy na środku
dodatki jakie lubimy. Moje połączenia to:
- sałatka/mango/awokado/ sos teriyaki
- łosoś wędzony/ awokado/serek philadelphia
- łosoś wędzony/mango/awokado/sałata/sos teriyaki
- łosoś wędzony/ ogórek/serek philadephia
- łosoś wędzony/mango/ogórek/ sałata/ sos teriyaki
Tortille rolujemy ciasno na pomocą maty. Im ciaśniej tym lepiej. Kroimy za pomocą ostrego noża. Układamy na talerzu i podajemy z sosem sojowym.










5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na przyrządzenie sushi :)
    Bardzo ciekawe i pomysłowe dania Pani przyrządza :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  2. Philadelphia creme cheese,czy farmer cheese?Bardzo ciekawe rozwiazanie na sushi��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dałam Philadelphia creme 😊
      Dziękuje i polecam spróbować 😊

      Usuń
  3. Bardzo dobry przepis, fajnie, że ludzie w domu coraz częściej robią sushi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis to moje pierwsze podejście :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger