wtorek, 3 stycznia 2017

DOMOWE SUSHI W TORTILLI

Sushi 馃崳...jedni je kochaj膮, drudzy nienawidz膮. Ja osobi艣cie uwielbiam sushi. Ale dzi艣 nie b臋dzie tradycyjnych sushi, a przek膮ski w tortilli a'la sushi. Mo偶na je skomponowa膰 wed艂ug upodoba艅 i gust贸w. Idealnie sprawdz膮 takie dodatki jak: 艂oso艣 w臋dzony lub grillowany, paluszki krabowe, awokado, og贸rek, mango, li艣cie sa艂aty, serek philadelphia oraz sosy: sojowy, chili i teriyaki. Warto te偶 zaopatrzy膰 si臋 w mat臋 do sushi, gdy偶 u艂atwia ona znacznie prac臋 podczas zwijanie.
Przek膮ski smakuj膮 wy艣mienicie i na pewno zrobi膮 furor臋 na nie jednej imprezie 馃槈


Sk艂adniki:
  • 1 szklanka ry偶u do sushi
  • 5 szt. tortilli
  • 3 艂y偶ki octu ry偶owego
  • 2 艂y偶eczki cukru
  • 1/2 艂y偶ki soli
  • 100 g 艂ososia w臋dzonego
  • 1/2 awokado
  • 1/2 mango
  • 6 listk贸w sa艂aty
  • 100 g serka philadelphia
  • og贸rek 艣wie偶y
  • sos sojowy
  • sos teriyaki
Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania ry偶u do sushi.
Ry偶 musimy dok艂adnie wyp艂uka膰 kilka razy pod bie偶膮c膮 wod膮. Zlewamy mleczn膮 woda i powtarzamy. P艂ukamy do momentu a偶 woda nie b臋dzie mleczna. Nast臋pnie odstawiamy na 15 min. Po tym czasie, zalewamy ry偶 wod膮 (ok. 1-1,5 cm na powierzchni臋 ry偶u), garnek zakrywamy pokrywk膮 i doprowadzamy do wrzenia. Nast臋pnie zmniejszamy ogie艅 na bardzo ma艂y i gotujemy ok. 15 min. Po ugotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy go pod przykryciem jeszcze na 15-20 min. Mieszamy delikatnie drewnian膮 艂y偶k膮 i odstawiamy do ostygni臋cia.
W tym czasie przygotowujemy sos do ry偶u: Do kubka wlewamy ocet ry偶owy, dodajemy cukier oraz s贸l i mieszamy do rozpuszczenia sk艂adnik贸w. Gotowy sos mieszamy z wystudzonym ry偶em.
Przygotowujemy sk艂adniki: awokado i mango obieramy ze sk贸rki i kroimy na cienkie paski. Sa艂at臋 myjemy, osuszamy, rwiemy na p贸艂. 艁ososia w臋dzonego kroimy w paski. Og贸rka obieramy ze sk贸rki, wycinamy nasiona ze 艣rodka i kroimy w paski.
Tortille podgrzewamy pojedynczo w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1 min.
Tortille k艂adziemy na macie do sushi. Na ciep艂e tortille uk艂adamy cienko ry偶, d艂o艅mi wcze艣niej namoczonymi w wodzie, gdy偶 wtedy ry偶 mniej si臋 klei do r膮k. Ry偶 rozk艂adamy r贸wnomiernie na bokach pozostawiaj膮c troch臋 przestrzeni. Ry偶 skrapiany sosem i uk艂adamy na 艣rodku
dodatki jakie lubimy. Moje po艂膮czenia to:
- sa艂atka/mango/awokado/ sos teriyaki
- 艂oso艣 w臋dzony/ awokado/serek philadelphia
- 艂oso艣 w臋dzony/mango/awokado/sa艂ata/sos teriyaki
- 艂oso艣 w臋dzony/ og贸rek/serek philadephia
- 艂oso艣 w臋dzony/mango/og贸rek/ sa艂ata/ sos teriyaki
Tortille rolujemy ciasno na pomoc膮 maty. Im cia艣niej tym lepiej. Kroimy za pomoc膮 ostrego no偶a. Uk艂adamy na talerzu i podajemy z sosem sojowym.










1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy pomys艂 na przyrz膮dzenie sushi :)
    Bardzo ciekawe i pomys艂owe dania Pani przyrz膮dza :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsu艅

wydruk

Podziel si臋 ze znajomymi :)