ZAPIEKANKA JAGLANA Z OSCYPKIEM I POMIDORAMI SUSZONYMI

Kolejny przepis z typu...zapiekanka kolacyjna. Tym razem jest to zapiekanka z kaszy jaglanej z dodatkiem kiełbasy drobiowej, suszonych pomidorów i oscypka. Jedna z lepszych jakie jadłam, a do tego zdrowa ! Polecam zamiast pizzy 🍕

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 200 g kiełbasy drobiowej
  • ok. 10 szt. pomidorów suszonych
  • 2-3 małe oscypki
  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • opakowanie mozzarelli
  •  sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotujemy razem z kostką rosołową w 2,5 szklanki wody do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Cebule obieramy i drobno kroimy. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy do jej zeszklenia. Do cebuli wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy ok. 5 min. Do miski wrzucamy jajka, dodajemy sól, pieprz oraz zioła i rozbełtujemy je. Do rozbełtanych jajek dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy, aby kasza nie była posklejana w grudki. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w kostkę oscypki i pomidory suszone oraz wystudzoną kiełbasę z cebulką. Wszystko mieszamy i gotową masę wykładamy na formę do tarty. Ser mozzarella odsączamy z wody, kroimy w plasterki i układamy na wierzchu zapiekanki. Posypujemy ziołami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. Podajemy na gorąco.

Rada:

Jeżeli posiadamy teflonową formę do tarty to jej nie trzeba wcześniej smarować masłem. Natomiast inne należałoby wysmarować, aby zapiekanka nie przywarła do spodu.







P.S. Przepis mojego autorstwa.

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny