środa, listopada 02, 2016

ZAPIEKANKA JAGLANA Z OSCYPKIEM I POMIDORAMI SUSZONYMI

Kolejny przepis z typu...zapiekanka kolacyjna. Tym razem jest to zapiekanka z kaszy jaglanej z dodatkiem kiełbasy drobiowej, suszonych pomidorów i oscypka. Jedna z lepszych jakie jadłam, a do tego zdrowa ! Polecam zamiast pizzy 🍕

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 200 g kiełbasy drobiowej
  • ok. 10 szt. pomidorów suszonych
  • 2-3 małe oscypki
  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • opakowanie mozzarelli
  •  sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotujemy razem z kostką rosołową w 2,5 szklanki wody do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Cebule obieramy i drobno kroimy. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy do jej zeszklenia. Do cebuli wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy ok. 5 min. Do miski wrzucamy jajka, dodajemy sól, pieprz oraz zioła i rozbełtujemy je. Do rozbełtanych jajek dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy, aby kasza nie była posklejana w grudki. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w kostkę oscypki i pomidory suszone oraz wystudzoną kiełbasę z cebulką. Wszystko mieszamy i gotową masę wykładamy na formę do tarty. Ser mozzarella odsączamy z wody, kroimy w plasterki i układamy na wierzchu zapiekanki. Posypujemy ziołami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. Podajemy na gorąco.

Rada:

Jeżeli posiadamy teflonową formę do tarty to jej nie trzeba wcześniej smarować masłem. Natomiast inne należałoby wysmarować, aby zapiekanka nie przywarła do spodu.







P.S. Przepis mojego autorstwa.

4 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger