poniedziałek, 31 października 2016

KREMOWA ZUPA BROKUŁOWA Z PULPECIKAMI

Sycąca zupa brokułowa z małymi pulpecikami z indyka oraz czerwoną fasolką i drobnym makaronem. Zupa ta może pełnić rolę zarówno pierwszego jak i drugiego dania. Mamy w niej wszystko- zupę krem, mięso i makaron. Danie jednogarnkowe godne polecenia!


Składniki:
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 duży brokuł
  • ok. 1,5 l bulionu
  • 100 g serka topionego
  • puszka fasoli czerwonej
  • garść drobnego makaronu
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 3 łyżki otrębów żytnich lub orkiszowych
  • pęczek koperku
  • 3/4 szklanki mąki
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • papryka słodka mielona
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy warzywa do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 15 min. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami. Gotujemy do miękkości brokuła, a następnie za pomocą blendera miksujemy zupę na gładki krem. Zupa powinna być rzadka, gdy jest zbyt gęsta należy dodać wodę.
W między czasie, gdy warzywa się gotują przystępujemy do robienia pulpecików.
Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę mieloną oraz drobno posiekany koperek, jajko, len mielony i otręby. Wszystko dokładnie łączymy, formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w mące. Gotowe pulpeciki wrzucamy do kremowej zupy i gotujemy ok. 10 min. Następnie dodajemy puszkę czerwonej fasoli razem z zalewą i gotujemy 5-7 min. Na końcu zabielamy zupę serkiem topionym i wrzucamy garść drobnego makaronu. Przyprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy do momentu aż makaron będzie miękki.





P.S. Przepis mojego autorstwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wydruk

Podziel się ze znajomymi :)