4 ciasta bez pieczenia z chałwą i bitą śmietaną

Ciasta to doskonały wybór na popołudniowy podwieczorek, zwłaszcza gdy mają odwiedzić cię znajomi lub planujesz przyjęcie. Nie każdy potrafi piec lub ma sprawny piekarnik, a czasem pieczenie bywa zbyt czasochłonne. Na szczęście istnieje wiele pomysłów na pyszne ciasta bez pieczenia, w których składnikami są chałwa i bita śmietana.


         Źródło: Adobe


Smak chałwy doskonale komponuje się z bitą śmietaną, dlatego często łączone są w różnych deserach. Takie połączenie nie tylko wygląda apetycznie, ale również z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Oto kilka interesujących propozycji, które są łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowo smaczne.



Chałwowy sernik na zimno


W ciastach bez pieczenia spodnią warstwą najczęściej stanowią biszkopty, herbatniki lub ciastka rozdrobione i wymieszane np. z masłem. 

W tym przepisie wykorzystasz ciasteczka z kremem typu Oreo (150 g). Zblenduj je na drobny piasek, a następnie połącz z roztopionym masłem (50 g) i wylep spód tortownicy lub innej formy. 

Następnie podgrzej śmietanę 30% (150 ml), dodaj chałwę (250 g) i mieszaj, aż masa stanie się gładka. 
Po kilku godzinach schładzania ubij masę, aż uzyskasz gęsty krem. 

Przygotuj masę serową z twarogu ( 500 g), cukru (1/3 szklanki lub więcej) oraz aromatu lub likieru. Stopniowo dodawaj rozpuszczoną żelatynę (3 łyżeczki w małej ilości wody), a na końcu delikatnie wmieszaj krem chałwowy i wylej na ciasteczkowy spód.

Wykonanie takiego sernika jest proste, ale pamiętaj, że wymaga czasu na schłodzenie w lodówce.

Składniki do chałwowego sernika skompletujesz podczas zakupów online w Auchan. Różne smaki chałwy są na stronie

https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/słodycze/chałwa/4953


Warstwowe ciasto chałwowe bez pieczenia


Ciekawie prezentują się ciasta z wyraźnie zaznaczonymi warstwami, a to jeden z przykładów. Zacznij od przygotowania kremu. 

Z jednego litra mleka odlej pół szklanki, w której wymieszasz żółtka (3 szt.), mąkę pszenną (4 łyżki) i ziemniaczaną (4 łyżki), cukier (2-3 łyżki) i opcjonalnie likier kokosowy. Resztę mleka zagotuj, wlej przygotowaną wcześniej mieszankę i zrób budyń. Aby nie zrobił się kożuch, po ugotowaniu przykryj garnek folią. 

Następnie ubij miękkie masło (250 g) i stopniowo dodawaj budyń, a potem pokruszoną chałwę (300-350 g).

W formie do ciasta układaj warstwy: najpierw herbatniki, potem dżem z czarnej porzeczki i krem budyniowy. Po utworzeniu kilku warstw przełóż na kilka godzin ciasto do lodówki.


          Źródło: Adobe


Ciasto z chałwą i kremem śmietankowym


Jeśli zamiast kremu budyniowego wolisz bitą śmietanę, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. 

Wlej do miski śmietanę 30% (330 ml), możesz dodać mix do śmietany, aby uzyskać gęsty krem. Dodaj opakowanie serka mascarpone (500 g) oraz łyżkę cukru pudru i ubijaj. Następnie wrzuć pokruszoną chałwę (250 g) i miksuj chwilę na małych obrotach. 

Ponownie układaj w foremce warstwy – najpierw herbatniki, później śmietanę z chałwą. Ostatnią warstwę herbatników posmaruj dżemem i posyp sezamem.

Kiedy zabraknie Ci któregoś ze składników do przygotowania tego ciasta, łatwo znajdziesz je w sklepie online Auchan. Przykładowo mix do śmietany jest dostępny na stronie

https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/wypieki/do-dekoracji/bita-śmietana/4998


Stefanka chałwowo-rumowa


Stefanka to dość znane ciasto, więc jeśli je lubisz, koniecznie wypróbuj jej chałwową wersję. Obecność rumu sprawia, że nie jest to deser dla dzieci, ale dorośli będą zachwyceni. 

Utrzyj miękkie masło lub margarynę (300 g) na puszystą masę, dodaj kieliszek rumu i pokruszoną chałwę (300 g). Wyrabiaj dokładnie na gładką masę. Utwórz naprzemienne warstwy z kremu i herbatników. Wierzchnią warstwę powinien stanowić krem, który posypiesz kakao lub mieloną kawą.


*Artykuł sponsorowany/Wpis zewnętrzny

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny