Seromakowiec z brzoskwiniami i bezą kokosową

Seromakowiec to dwa ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Ale ten seromakowiec nie jest byle jaki - to ciasto na wypasie!
Sernik z kawałkami brzoskwiń w masie serowej, przygotowany na cieście makowym, z bezą kokosową na samym wierzchu.

Kremowa i aksamitna masa serowa w połączeniu z wilgotnym ciastem makowym smakuje wyśmienicie. Dopełnieniem są słodkie brzoskwinie zatopione w masie serowej, a wisienką na torcie jest złocista i chrupiąca beza kokosowa.
Ciasto dość pracochłonny, ale jakie pyszne! Idealna proopozycja na święta Bożego Narodzenia.


Ciasta na Boże Narodzenie



Składniki:

Ciasto makowe: 
  • 200 g maku niebieskiego 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1-2 łyżki miodu 
  • 30 g rodzynek 
  • 50 g mieszanki orzechów 
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej 
  • 120 g masła + 1 łyżka 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka kaszy manny
  •  szczypta soli 
 Masa serowa: 
  • 500 g twarogu sernikowego 
  • 100 g masła 
  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 budyń waniliowy (40 g) 
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki 
 Beza kokosowa: 
  • 4 białka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1
  •  szklanka wiórków kokosowych 
  • szczypta soli

Ważne wskazówki:
  • przed przystąpieniem do pieczenia ciasta, należy najpierw przeczytać cały przepis, by zapoznać się z poszczególnymi etapami i rozplanować sobię pracę
  • szklanka = 250 ml
  • ciasto na blaszkę 24 x 24 cm, ale wyjdzie też w tortownicy o średnicy 24 cm
  • można użyć gotowej masy makowej (1/2 dużej puszki czyli około 425 g) i postępować dalej według przepisu, pomijając tylko etap przygotowania domowej masy makowej
  • masło do ciasta makowego, jak i masy sernikowej powinno być miękkie
  • twaróg oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową
  • brzoskwinie z puszki bardzo dokładnie osuszyć z syropu ręczniczkami papierowymi, aż będą suche
  • twaróg sernikowy może być z wiaderka (dobrej jakości)


Wykonanie:

Ciasto makowe: 
Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 15-20 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go dwukrotnie. 
Orzechy drobno siekamy. 

Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy miód oraz cukier i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak, posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Całość mieszamy. Podgrzewamy do połączenia składników. Studzimy. 

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. 

Masło ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy przygotowaną masę makową oraz kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. 

Masę wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy około 20-25 min. Lekko studzimy. 


Masa serowa: 
Masło ucieramy, dodajemy porcjami twaróg, a następnie cukier i miksujemy do połączenia składników. Kolejno dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. 
Na końcu dodajemy budyń waniliowy i mieszamy krótko, do połączenia składników. 

Brzoskwinie odsączamy z syropu i dokładnie osuszamy ręczniczkami papierowymi. Kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do masy serowej. Mieszamy łyżką. 

Masę serową wykładamy na ciasto makowe i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C przez około 50 min. 


Beza kokosowa: 
Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy po 1 łyżce cukru i cały czas miksujemy, aż cukier się rozpuści. 
Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy krótko. 
Do piany z białek wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie łyżką. 

Na podpieczony, gorący sernik wykładamy pianę kokosową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy jeszcze około 15-20 min., aż beza się przyrumieni. 
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.


Boże Narodzenie przepisy

Seromakowiec

Przepisy na Boże Narodzenie


Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny