Sałatka chińska z boczkiem i brokułem

Sałatka imprezowa przygotowana z makaronu z zupek chińskich z dodatkiem boczku, brokułów oraz papryki konserwowej. Do sałatki nie dodajemy przypraw i olejów, które znajdują się w opakowaniu zupki chińskiej. 

Sałatka z zupek chińskich na wszystkich imprezach znika ze stołu jako pierwsza, szczególnie dobrze smakuje 'pod wódeczkę'.
To bardzo smaczny i szybki przepis z kilku prostych składników, który świetnie sprawdzi się na Sylwestra. Można ją przygotować w jednej, dużej salaterce lub poporcjować i podać w małych szklaneczkach/pucharkach.

Jak wiadomo nie jest to zdrowa, fit sałatka, ale myślę, że w noc sylwestrową można lekko przymrużyć oko i pozwolić sobie na 'coś', czego nie jada się na co dzień. 

P.S. Makaron z zupek chińskich można oczywiście zamienić na inny makaron, np. Mie lub Chow Mein 


Sałatka z zupek chińskich z boczkiem i brokułem



Składniki:
  • 2 op. zupek chińskich
  • 200 g boczku w kawałku
  • 300 g brokułów
  • 1/2 słoika papryki konserwowej 
  • pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Boczek kroimy w niedużą kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu, aż się przyrumieni.

Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku przez około 6-7 min. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Paprykę konserwową odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę.

Umyty szczypiorek drobno siekamy.

Do miski wrzucamy drobno pokruszony makaron z zupek chińskich bez przypraw i olejów, które tam się znajdują. 

Dodajemy smażony boczek, brokuły, paprykę konserwową oraz szczypiorek. Na końcu dodajemy majonez i dokładnie wszystko mieszamy. Wkładamy do lodówki na min. 1 godz., aby makaron spęczniał. 

Po tym czasie, sałatkę wyciągamy z lodówki, musimy ją jeszcze raz przemieszać i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.



Sałatka na Sylwestra

Sałatka z zupek chińskich




Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny