Jak zachować smak lata? 8 sposobów na wykorzystanie darów Matki Natury

Pełnia lata to idealny czas na przygotowywanie przetworów! Zamknięte w słoikach soczyste owoce oraz aromatyczne warzywa zimą przypomną Ci o słonecznych dniach. Pomogą też wzmocnić odporność i uniknąć przeziębień. 
Sprawdź, co można przygotować z warzyw i owoców!




Soki – nie tylko w butelkach

Jeśli do swojej kuchni wstawiłeś już sokownik, zapewne smaki lata zatrzymujesz na dłużej właśnie w postaci pysznych owocowych i warzywnych soków. To świetne rozwiązanie, na które zdecydowanie warto postawić! Przygotowane w ten sposób soki zimą można popijać samodzielnie albo razem z gorącą herbatą (najbardziej aromatyczna powstanie, jeśli do jej przygotowania wykorzystasz odpowiedni zaparzacz do herbaty).

Jeśli jednak nie masz sokownika albo chciałbyś spróbować czegoś nowego, rozważ nieco inne wykorzystanie owoców i wyciśniętych z nich soków. Zamiast do butelek, sok wlej do… pojemników na lód! Zamroź, a potem przełóż tak przygotowane kostki do woreczków (w ten sposób łatwiej będzie je przechowywać). Kolorowe kostki lodu wykorzystasz zimą do deserów albo jako dodatek do wody.

Jeszcze inny sposób to zamrożenie owoców. Tutaj szczególnie polecamy dwie metody. Małe owoce jagodowe wkładaj po kilka sztuk do pojemników na lód i zamrażaj. Wykorzystasz je potem do wody albo drinków. Dzięki temu każdy napój będzie pięknie się prezentował i zyska pyszny, owocowy posmak. Owoce nie rozwodnią też zawartości szklanki tak, jak klasyczne kostki lodu!

A drugi sposób na mrożone owoce? Przygotuj niewielkie porcje pokrojonych większych owoców i zamroź w osobnych woreczkach. To będzie doskonała baza do zimowych owsianek, koktajli oraz dań w stylu Dutch Baby!


Owoce w nowej odsłonie

Jak jeszcze można wykorzystać letnie owoce zimą? Oczywiście, warto przygotować klasyczne przetwory: konfitury, dżemy, powidła, kompoty i musy.

Warto jednak pokusić się również o przyrządzenie owoców w nieco mniej tradycyjnej wersji:
  • Na początek przygotuj owocowe galaretki. W słoiki wystarczy zamknąć ugotowane z cukrem, a następnie przetarte przez sito owoce. Tego typu domowe galaretki możesz przechowywać nawet przez kilka miesięcy – użyjesz ich do deserów, a kiedy najdzie Cię ochota, po prostu zjesz łyżeczką prosto ze słoika!
  • Owoce suszone. Jabłka, gruszki, cytrusy, a nawet truskawki i porzeczki świetnie nadają się do suszenia! Owoce w tej formie wykorzystasz zimą jako dodatek do owsianki i musli. Sprawdzą się także jako dekoracja domowych wypieków. Jeśli przed suszeniem pokroisz owoce na równe, ładne plastry w grudniu możesz użyć ich także jako dekoracji choinkowej!
  • A może przyrządzisz owocowe nalewki? Wbrew pozorom nie jest to trudne: wybrane owoce wystarczy zalać spirytusem lub wódką i odstawić na kilka tygodni. Po tym czasie trzeba przecedzić płyn, dodać cukier i znów pozostawić w ciemnym miejscu na pewien czas. Domowe nalewki sprawdzą się pite samodzielnie albo jako dodatek do ciast i deserów. Ich przygotowanie będzie łatwiejsze, jeśli zaopatrzysz się w takie akcesoria do kuchni jak drylownice, karafki czy szklane butelki o różnej pojemności.

Sposoby na wykorzystanie warzyw

Co można przygotować na zimę z warzyw? 
Poza pysznymi klasykami, takimi jak warzywa kiszone i sałatki, warto także przyrządzić purée z cukinii, a w późniejszym czasie: dyni. Przygotowane w ten sposób warzywa zamroź.
Zimą wykorzystasz je na wiele sposobów: do przyrządzenia pysznego warzywnego makaronu, zdrowych gofrów lub naleśników. Purée możesz dodać też do zup, sosów oraz pasztetów.
Niektóre warzywa (zwłaszcza aromatyczne pomidory) warto też wysuszyć i stosować jako dodatek do sosów czy zup.

Możesz wreszcie przygotować na zimę domowy przecier lub ketchup. I to nie tylko z pomidorów! W tym celu warto wykorzystać także cukinię – jest niskokaloryczna, a przy tym bardzo zdrowa! Ketchup na bazie cukinii, z dodatkiem pomidorów, smakuje równie pysznie, jak klasyczny.

Letnie warzywa i owoce warto jeść, póki są świeże i soczyste. Ale nie tylko! Kiedy już nasycisz się wyjątkowym smakiem, zamknij go w butelki, słoiki albo pojemniki do mrożenia. Dzięki temu odrobina lata zostanie z Tobą na dłużej, a Ty będziesz cieszył się nią, nawet gdy na dworze zapanują zimowe chłody.



* Wpis sponsorowany/Artykuł zewnętrzny

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny