Leśny mech - deserki w pucharkach

Znane i lubiane ciasto leśny mech w formie warstwowych deserów w pucharkach, idealnych na słodki stół, przygotowany na urodziny  chrzciny, wesele czy inne imprezy. 

Deserki składają się z dwóch warstw pokruszonego, biszkoptowego ciasta szpinakowego, pomiędzy którymi znajduje się krem cytrynowy oraz owoce - świeże truskawki i borówki. 

Do przygotowania biszkoptu szpinakowego użyłam świeżego szpinaku, dzięki temu jego kolor jest bardziej intensywny, niż w przypadku ciasta ze szpinaku mrożonego.

Krem cytrynowy to połączenie serka mascarpone ze śmietanką kremówką, z dodatkiem soku oraz tartej skórki z cytryny, dzięki temu wychodzi orzeźwiający i pyszny.

Deserki przygotowałam w mini pucharkach 120 ml, w sam raz na dwa kęsy. Z podanych składników wyszło ich około 30 sztuk.


Leśny mech  w pucharkach

Składniki:

Szpinakowe ciasto biszkoptowe:
  • 5 jajek
  • niepełna szklanka cukru 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 100 ml oleju 
  • 180 g świeżego szpinaku 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli 
Krem cytrynowy:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone 
  • niecałe 1/2 szklanki cukru pudru 
  • sok z 1 cytryny 
  • starta skórka z 1 cytryny 
Dodatkowo:
  • ok. 400 g truskawek
  • ok. 300 g borówek


Wykonanie:

Szpinakowe ciasto biszkoptowe:

I część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.

II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.

Do misy blendera wlewamy olej i dodajemy świeży szpinak (umyty i osuszony). Blendujemy na gładki mus.

Do ubitej piany jajecznej dodajemy porcjami wymieszane składniki suche na przemian z musem szpinakowym, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek.

Przekładamy do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35-40 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce, następnie kruszymy palcami na mniejsze kawałki.


Krem cytrynowy:
Cytrynę parzymy wrzątkiem. Osuszamy. Ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok.

Zimną śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę. Na końcu dodajemy sok i skórkę cytrynową. Miksujemy krótko, na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.


Deserki:
Owoce myjemy i osuszamy. Truskawkami kroimy na mniejsze kawałki.

Przygotowujemy 30 pucharków po 120 ml.
Na dnie pucharków umieszczamy pokruszony biszkopt szpinakowy, a następnie krem cytrynowy i owoce (truskawki i borówki). Wierzch posypujemy ponownie pokruszonym biszkoptem szpinakowym i dekorujemy owocami.
Przechowujemy w lodówce.


Leśny mech - deser w pucharkach na słodki stół

Mini deserki leśny mech

Deserki w pucharkach leśny mech


Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny