Sernik niejedno ma imię – najlepsze przepisy na sernik

Sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast. Ma swoich zwolenników nie tylko w Polsce, ale też za granicą. Jak sama nazwa wskazuje, wykonuje się go z sera. W naszym kraju stanowi nieodłączny element świąt. Piecze się go na Boże Narodzenie i Wielkanoc, ale nie może go też zabraknąć podczas uroczystości rodzinnych. Poza tym warto go upiec po prostu na deser. 
Istnieje mnóstwo przepisów na sernik, dzięki czemu trafia w rozmaite gusta. Zobacz, jakie wersje serowego ciasta przygotowaliśmy dla Ciebie.



Sernik – co to za ciasto?

W serniku pierwszoplanową rolę gra ser. Aby masa była idealnie puszysta i lekka, najlepiej skorzystać z twarogu tłustego lub półtłustego. Należy go zmielić, najlepiej trzykrotnie. Można też kupić gotowy zmielony. W niektórych przepisach znajdziesz połączenie tradycyjnego twarogu z mascarpone albo ricottą. 

Część wersji powstaje bez spodu, a inne piecze się na kruchym cieście. Może to być też biszkopt albo po prostu pokruszone kruche ciasteczka. Powstało mnóstwo wariacji na temat sernika, a podobny deser był znany już w starożytnej Grecji. To jeden z polskich smakołyków, ale gości również w kuchni takich krajów jak Niemcy, Hiszpania, Japonia i Stany Zjednoczone.

Sernik jest ceniony ze względu na unikalny smak oraz bogactwo form podania. Ciasta różnią się między sobą nie tylko rodzajem spodu, ale też sposobem dekoracji. Polewa czekoladowa sprawia, że sernik jest słodszy. Tradycyjnie stosuje się ciemną, gorzką czekoladę, ale w niektórych przepisach można znaleźć też białą. Z czekoladą dobrze łączą się również wiórki kokosowe lub zmielone orzechy. Kruszonką najczęściej ozdabia się szarlotkę lub ciasto drożdżowe, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać ją do sernika.


Sernik z rosą i agrestem

Ciasto z rosą to świetny pomysł na wszelkiego rodzaju uroczystości, ponieważ prezentuje się elegancko. Czym jest rosa? To białko ubite na pianę i krótko zapiekane na cieście. Po wyjęciu wierzch przypomina krople rosy. W naszej wersji do masy dodajemy agrest, który przełamuje słodkość delikatną kwaskowością. Masę twarogową łączymy z budyniem śmietankowym, dzięki czemu staje się delikatniejsza i bardziej rozpływa się w ustach. 

Pełny przepis znajdziesz na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/sernik-z-rosa-i-agrestem. Ta wersja spodoba się amatorom puszystych wypieków, którzy lubią eksperymentować ze smakami.


Sernik z truskawkami

Warto wykorzystać sezon na owoce takie jak truskawki. Świeże i pachnące stanowią wyjątkowe uzupełnienie deserów. Truskawki idealnie pasują do sernika na zimno. To lekkie, a przy tym orzeźwiające ciasto, którego nie trzeba piec. 

Jak przygotować sernik na ciepłe dni, dowiesz się z następującego przepisu:  https://uwielbiam.pl/przepis/sernik-z-truskawkami

Sprawdzi się podczas letnich przyjęć i randek. Sekret stanowi dodanie żelatyny do masy serowej oraz schłodzenie ciasta w lodówce. Truskawki dodajemy do samego ciasta, a także układamy na wierzchu i zalewamy galaretką.


Nietypowy sernik ze słodkimi ziemniakami

Przygotuj się na niecodzienne doznania z sernikiem, w którym znajdują się również bataty. Do masy twarogowej dodajemy puree ze słodkich ziemniaków, ale ciasto wyróżnia się również czekoladową kruszonką. 

Wejdź na stronę https://uwielbiam.pl/przepis/serniki-ze-slodkimi-ziemniakami-z-czekoladowa-kruszonka i zapoznaj się z recepturą, która sprawi, że jeszcze inaczej spojrzysz na sernik.


Limonkowy sernik na zimno

Sernik na zimno to jedna z najlepszych propozycji na ciepłe dni lata. W wersji limonkowej jest szczególnie orzeźwiający. Kwaśna limonka podkreśla delikatność i lekkość ciasta. W połączeniu ze spodem pełnym kakao, wiórek kokosowych oraz prażonych orzechów laskowych powstaje ciasto, któremu trudno się oprzeć. 

Przygotuj sernik, stosując wskazówki z naszego przepisu: https://uwielbiam.pl/przepis/letni-sernik-limonkowy-na-zimno-dzien-sernika. Sprawdź dokładnie, jakie składniki będą Ci potrzebne. Wśród nich znajduje się m.in. mleko kokosowe.



* Wpis sponsorowany/Artykuł zewnętrzny

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny