Piec do pizzy jak wybrać? - na te parametry powinieneś zwrócić uwagę!

Piece do pizzy różnią się między sobą pod względem gabarytów, rodzaju zasilania, ilości i wielkości komór oraz wydajności i mocy. Zależnie od modelu mogą też posiadać wielorakie dodatkowe funkcje usprawniające pieczenie.
Piec powinien być dostosowany do powierzchni lokalu oraz ilości wypiekanej pizzy. Jest on niezbędnym wyposażeniem nie tylko pizzerii, ale także barów oraz restauracji, w których pizza jest jednym z wielu serwowanych dań. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę podczas wyboru pieca do pizzy.



Piec do pizzy - jak wybrać?

Piece do pizzy różnią się między sobą pod względem gabarytów, rodzaju zasilania, ilości i wielkości komór oraz wydajności i mocy. Zależnie od modelu mogą też posiadać wielorakie dodatkowe funkcje usprawniające pieczenie. Piec powinien być dostosowany do powierzchni lokalu oraz ilości wypiekanej pizzy. Jest on niezbędnym wyposażeniem nie tylko pizzerii, ale także barów oraz restauracji, w których pizza jest jednym z wielu serwowanych dań. 

Pierwszym parametrem, na który powinniśmy zwrócić uwagę podczas wyboru pieca, jest sposób jego zasilania.

Do wyboru mamy piece do pizzy:
  •  elektryczne,
  • gazowe,
  • opalane drewnem.
Piec do pizzy elektryczny lub gazowy wypieka równie dobre ciasto, jak ten tradycyjny opalany drewnem.
Atutem tego typu urządzeń są ich niewielki gabaryty, dodatkowe funkcje usprawniające pieczenie oraz możliwość dopasowanie ilości i wielkości komór do potrzeb naszego lokalu. Piece elektryczne i gazowe dobrze sprawdzą się w małych lokalach gastronomicznych, ale także w restauracjach oraz pizzeriach. Piec do pizzy elektryczny z jedną komorą umożliwia przygotowanie smacznej pizzy nawet w małym barze lub punkcie fast-food, ponieważ zajmuje niewiele miejsca. Elektryczne lub gazowe urządzenia umożliwiają ustawienie precyzyjnej temperatury, która będzie stale się utrzymywała - dzięki temu nasza pizza będzie idealnie wypieczona.

Popularnym modelem urządzenia do wypieku pizzy jest piec tunelowy zasilany prądem lub gazem. Umożliwia on przygotowanie nie tylko smacznej pizzy, ale także wielu innych potraw, takich jak: pieczywo, lasagne, grillowane warzywa, mięso oraz wyroby cukiernicze. Tego typu piec do pizzy sprawdzi się w restauracjach oferujących różne posiłki.




Jak wybrać piec do pizzy przeznaczony do intensywnej pracy?

Piec do pizzy opalany drewnem jest dobrym wyborem, gdy dysponujemy dużą powierzchnią lokalową. Jest on wtedy prawdziwym sercem pizzerii, a wypiekanie pizzy odbywa się na oczach klientów. Aromat pieczonego ciasta oraz ciepło pieca tworzą wyjątkowy klimat, sprzyjający biesiadowaniu. Piece do pizzy opalane drewnem są ekonomiczne i praktycznie bezawaryjne. Trzeba jednak pamiętać, że budowa takiego typu pieca jest kosztowna, a praca w jego pobliżu może być uciążliwa dla kucharzy ze względu na wysoką temperaturę. 

Bardzo dobrym rozwiązaniem dla pizzerii jest także wybór pieca do pizzy gazowego o dużej mocy, który będzie dostosowany do efektywnej pracy przez cały dzień. Jeżeli zdecydujemy się na model wielokomorowy, to będziemy mogli serwować kilka wypieków jednocześnie, dzięki czemu będziemy w stanie szybko realizować zamówienia. Nawet gdy nie posiadamy dużego lokalu gastronomicznego, ale oferujemy pizzę na dowóz, to też lepiej zdecydować się na większy model urządzenia. Piec do pizzy gazowy jest droższy niż elektryczny. Warto jednak w niego zainwestować, ponieważ jest tańszy w eksploatacji.

W pizzeriach odznaczających się dużym ruchem klientów dobrze sprawdzają się piece taśmowe lub przelotowe. Umożliwiają one szybkie i precyzyjne pieczenie, które często nie wymaga nadzoru (dzięki funkcji ustalenie temperatury i czasu wypieku). Tego typu piece do pizzy są wyjątkowe wydajne (umożliwiają taśmową produkcję wypieków).



Na co zwrócić uwagę podczas wyboru pieca do pizzy? - dodatkowe funkcje

Piece do pizzy elektryczne są dobrą propozycją dla osób, które nie wiedzą jeszcze, jak duży będzie panował ruch w ich lokalu. Tego typu sprzęt można rozbudowywać w miarę potrzeb. Są też stosunkowo niedrogie, ale dość kosztowne w użytkowaniu (trzeba pamiętać o rosnących cenach prądu). Dlatego, jeżeli mamy możliwość podpięcia pieca do pizzy zasilanego gazem, to będzie on zdecydowanie bardziej ekonomiczny.

Piece do pizzy elektryczne oraz gazowe, w zależności od modelu, są wyposażone w szereg dodatkowych funkcji, m.in.:
  • możliwość precyzyjnej regulacji temperatury,
  • szyba w drzwiczkach umożliwiająca kontrolę wypieku,
  • podświetlany panel sterowania,
  • niezależny system sterowania temperaturą górnej i dolnej grzałki,
  • wyłącznik czasowy,
  • dodatkowa izolacja obudowy, umożliwiająca ograniczenie utraty ciepła.
Intuicyjna obsługa urządzeń znacznie wpływa na komfort pracy kucharzy oraz na szybkość serwowanej pizzy w naszym lokalu. 

Wybór pieca do pizzy powinien być decyzją dobrze przemyślaną. Szeroką gamę urządzeń do wypieku pizzy znajdziemy na stronie Multi Gastro - firmy, która zajmuje się dystrybucją oraz serwisowaniem profesjonalnych urządzeń przeznaczonych do gastronomii. Możemy wybrać kilka interesujących nas modeli, a następnie przedyskutować swoją decyzję z doświadczonymi sprzedawcami, którzy pomogą nam wybrać ten jeden, najlepszy dla naszego lokalu piec do pizzy.



* Wpis sponsorowany/Artykuł zewnętrzny


Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny