Kolorowa zupa z kurczakiem

Apetyczna zupka pomidorowa pełna kolorów i warzyw. Składa się z fileta z kurczaka oraz warzyw takich jak: seler naciowy, marchewka, kukurydza, groszek zielony oraz pomidory. Smakuje znakomicie, jest pyszna, zdrowa i sycąca. Idealna na lekki posiłek. Dodatkowym plusem jest prostota i szybkość wykonania - potrzebujemy niecałych 30 min. i zupka gotowa!


Zupa z kurczakiem

Składniki:
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1,5 litra bulionu
  • 4 łyżki oleju/oliwy
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1/4 łyżeczki papryki chili
  • natka pietruszki


Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.
Seler naciowy myjemy i kroimy również w plasterki.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką mieloną.

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju/oliwy i wrzucamy cebulę, marchewkę oraz selera naciowego. Smażymy około 5 min.

Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę i wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy około 3-4 min., aż zetnie się białko.
 
Do garnka z warzywami dodajemy podsmażonego kurczaka i wszystko zalewamy bulionem. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 min. 
Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz kukurydzę i groszek (wczesniej odcedzone z zalewy). Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką mieloną oraz papryką chili. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 5 min. 
Zupę nalewamy na talerz i posypujemy świeżą natką pietruszki. 


Pomidorowa zupa z kurczakiem

Zupa z kurczakiem i warzywami

Kolorowa zupa z kurczakiem i warzywami

Pomidorowa zupa z kurczakiem i warzywami

Komentarze

  1. pychotka, taka zupa dobrze zrobi na wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie apetyczna zupka Madziu :) Chętnie bym się wprosiła do Ciebie na taki obiadek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki ;) pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała i bardzo smakowita zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezła zupa :) Bardzo fajnie, jak dużo osób gotuje zgodnie z nowymi trendami kulinarnymi. Sztuka kulinarna musi się rozwijać.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczna zupa, te kolory zachęcają do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak zwana "potrawka" smak mojego dzieciństwa - wspaniała zupa, którą jem do dzisiaj. Mimo upływu lat ! :)
    Dziękuję za ten post. ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię po raz kolejny, syn przepada za tą kolorową zupą.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny