Zdrowe żywienie – jak to w końcu jest?

Z każdej strony jesteśmy bombardowani informacjami na temat zdrowej diety, zrównoważonych posiłków, składników, które nam szkodzą i takich, które uzdrawiają. Faktów i mitów na temat zdrowia nie brakuje, natomiast my, czytając kolejny artykuł z poradami i przepisem na zdrowie i witalność, coraz częściej popadamy w skrajności żywieniowe. Jak więc jeść, aby nie przesadzić i zachować zdrowy rozsądek?




Co to znaczy „zdrowe żywienie”?

We współczesnym świecie, zdrowe żywienie jest coraz bardziej modne. Jest to zdecydowanie jeden z najlepszych trendów modowych ostatnich dekad, ponieważ z promowania idealnej, szczupłej sylwetki w końcu przechodzimy do popularyzowania zdrowego trybu życia bez obsesji na punkcie wyglądu. W końcu nikt z nas nie jest idealny, ale jest wyjątkowy, więc powinniśmy siebie akceptować, takimi jakimi jesteśmy. To brzmi o wiele rozsądniej, a młodzi ludzie w nastoletnim wieku, nie popadają już w takie kompleksy jak to miało miejsce jeszcze parę lat temu. 

Moda na zdrowe odżywianie sprawiła, że coraz więcej osób zaczęło bardziej przywiązywać uwagę do tego, co spożywa. Im więcej osób propaguje zdrowy styl życia, tym więcej pojawia się sprzecznych teorii na temat odżywiania. Pojawiają się konflikty, nieprawidłowe informacje i każdy staje się ekspertem w dziedzinie dietetyki, nie kończąc studiów ani kursów. To zdecydowanie szerzy dezinformacje i kłopot w znalezieniu prawidłowej odpowiedzi, co to znaczy zdrowe odżywianie. Co więcej brak jednoznacznych informacji, może wprowadzać w błąd, na przykład przy diecie cytrusowej, jedząc same owoce, może i schudniemy ale nasze zdrowie może niestety ucierpieć.
Trzeba więc wybierać mądrze i wiedzieć, jakie są podstawy zdrowego żywienia.



W jaki sposób więc jeść, aby cieszyć się zdrowiem?

  • Nie przejadaj się i jedz regularnie
To pewnie już słyszałeś… Jednak ważne jest, aby się najadać, ale nie przejadać. Najlepiej jeść regularnie, na przykład co 3 lub 4 godziny. Organizm po czasie zapamięta, że po czterech godzinach dostanie pożywienie, dzięki temu, nie dostajemy tak zwanego wilczego głodu, ponieważ energia w pożywieniu jest regularnie dostarczana, a to także sprawi że, podkręcimy metabolizm.

  • Wybieraj zdrowe wersje produktów
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, spróbuj samemu przygotować deser lub upiecz ulubione ciasto. Możesz do niego użyć zdrowszych składników, takich jak mąka kokosowa, ryżowa, migdałowa czy owsiana. Także zwykły cukier zastąp na przykład erytrytolem lub ksylitolem. Są to zdrowsze
zamienniki cukru i mąki, które posiadają o wiele więcej witamin i składników odżywczych. Więcej zdrowszych wersji ogólnodostępnych produktów możesz znaleźć w Arkana Smaku, sklepie ze zdrową żywnością w dobrej cenie.

  • Komponuj zróżnicowane posiłki
Chyba każdy lubi kolorowe, smaczne i apetyczne dania jak z restauracji? Oczywiście. Bez problemu możemy takie jedzenie przygotować w domu. Komponuj posiłki tak, aby znalazły się w nich źródła białka, tłuszczy i węglowodanów. Nie zapomnij też o warzywach i owocach, które możesz śmiało dodawać do każdego z posiłków. Jakie tylko chcesz. Jeśli nie lubisz warzyw, spróbuj przemycać je na przykład w sałatce. Nie poczujesz ich smaku a dostarczysz witamin.

  • Nawadniaj się
Koniecznie.. szczególnie latem kiedy gwałtowny wzrost temperatur i stały upał prowadzą do udarów i
omdleń. Jednak w ciągu roku również musimy się nawadniać i wypijać minimum 2 litry wody. Należy
także unikać słodkich gazowanych napojów, czy dużej ilości kofeiny. Najlepszym sposobem będzie
picie wody z odrobiną cytryny, grapefruita, czy na przykład zrobienie lemoniady z mięta i ogórkiem, który dodatkowo nawadnia. Sposobów na przemycanie warzyw jest mnóstwo, wystarczy znaleźć odpowiedni dla nas.

  • Nie zapominaj o najbliższych
Szczególny problem pojawia się przy żywieniu najmłodszych, w tym aspekcie grono wyspecjalizowanych doradców powiększa się. Słyszymy wokół porady i mity na temat żywienia dzieci.. Prawda jest taka, że zasady są takie same. Zdrowie, zróżnicowane posiłki, najlepiej gotowane na parze i bez przypraw. Delikatne i naturalne ale również kolorowe i ciekawe, aby zainteresować dziecko jedzeniem. Dla urozmaicenia diety dzieci warto wykorzystać herbatki dla niemowląt, które są
wysokiej jakości mieszankami ziół i owoców, uzupełniając dietę dziecka w makro i mikroelementy. Są też pomocne przy zaparciach, przeziębieniu czy na spokojny sen, w naturalny sposób łagodząc dolegliwości.



* Wpis sponsorowany/Artykuł zewnętrzny

Komentarze

  1. Mądry, edukacyjny wpis. W Internecie krąży zbyt wiele mitów i sprzeczności co do zdrowego żywienia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny