Cytrynowa babka kisielowa

Babka wielkanocna o intensywnym smaku i aromacie cytrynowym, przygotowana z dodatkiem kisielów cytrynowych. Swój mocno cytrynowy smak zawdzięcza też skórce z cytryny. Podana z lukrem śmietankowo-cytrynowym. Wychodzi mięciutka, zbita i wilgotna w środku. Nie jest też przesłodzona, a cytrusowy, orzeźwiający smak sprawia, że sięga się po nią z przyjemnością!

Prosty i szybki przepis, który wyjdzie każdemu. Należy pamiętać jedynie, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Cytrynowa babka z kisielem

Składniki:
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • trochę ponad 1/2 szklanki cukru
  • 3 op. kisieli cytrynowych bez cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
Lukier:
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 1 szklanki cukru pudru




Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.

Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę.

Mieszamy ze sobą mąkę przesianą przez sitko, kisiele cytrynowe oraz proszek do pieczenia.

W osobnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Kolejno wsypujemy składniki suche i wlewamy mleko. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję cukrzącego się miodu. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny oraz ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką drewnianą.

Ciasto przekładamy do formy z kominem (średnica 23-24 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50-55 min., do suchego patyczka. Studzimy na kratce.


Lukier:
Do miski przesiewamy cukier puder i dodajemy sok z cytryny oraz śmietankę. Miksujemy na gładką masę.

Gotowy lukier rozprowadzamy do wierzchu babki. Możemy również lekko posypać skórką z cytryny.


Rada:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Kisielowa babka

Kisielowa babka cytrynowa

Kisielowa babka o smaku cytrynowym

Babka cytrynowa z kisielem

Cytrynowa babka

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny