Śniadanie z truskawkami - 3 przepisy

Dobre śniadanie to podstawa, by zacząć dzień pełen energii i z pozytywnym nastawieniem. Mnóstwo różnorodnych przepisów na pyszne śniadania możemy znaleźć na stronie Przepisy.pl, na którą lubię zaglądać, gdy potrzebuję inspiracji.

Sezon truskawkowy w pełni, dlatego truskawki goszczą u mnie nawet na śniadaniu. Uwielbiam je nie tylko za walory smakowe, ale też liczne właściwości odżywcze oraz zdrowotne. Korzyści wynikające ze spożywania truskawek są nieocenione.

Są źródłem witaminy C, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, witamin A i E oraz składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, fosforu, wapnia, manganu. Poza tym zawierają błonnik, flawonoidy - związki, które działają przeciwzapalnie i mogą wpływać na obniżenie ryzyka miażdżycy, obniżenie poziomu cholesterolu oraz zmniejszać ryzyko zakrzepicy żylnej, a także fitoncydy - związki o właściwościach bakteriobójczych.

Truskawki korzystnie wpływają na układ krążenia, pobudzają pracę jelit i oczyszczają z zalegających resztek, korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego, zapobiegają stanom zapalnym, wzmacniają odporność organizmu, polepszają koncentrację, poprawiają pamięć i zapobiegają zmęczeniu. A to tylko kilka z długiej listy właściwości zdrowotnych truskawek. Do tego posiadają niski indeks glikemiczny i mają mało kalorii.
Warto po nie sięgać w sezonie jak najczęściej!

Na co dzień z rana zazwyczaj nie mamy zbyt wiele czasu, by przygotować śniadanie na bogato. Natomiast w weekend lub dzień wolny bardzo lubię późne, leniwe, królewskie śniadania. I na takie królewskie śniadania dzisiaj Was zapraszam - do wyboru 3 przepisy na słodko z truskawkami w roli głównej...

3 przepisy na śniadania z truskawkami

1) Omlet cesarski z truskawkami

Omlet cesarski (Kaiserschmarrn) to austriacki deser przyrządzony z mąki pszennej, mleka, jaj oraz cukru pudru (cukier puder zamieniłam na miód). Jest to słodki, gruby naleśnik lub omlet na pianie z białek, pokrojony na kawałki w trakcie smażenia.
Pysznie smakuje z różnymi dodatkami - u mnie z sosem truskawkowym, kawałkami świeżych truskawek oraz polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.
Pomysł na proste i pożywne śniadanie na słodko.


Omlet cesarski


Składniki:
(na 2 porcje)
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu/syropu z agawy
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • ok. 250 g świeżych truskawek
  • ok. 30 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • płatki migdałowe

Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.

Żółtka mieszamy razem z mlekiem oraz miodem/syropem z agawy za pomocą trzepaczki, a następnie dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy porcjami ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką.

Rozgrzewamy patelnię i rozprowadzamy masło po całej jej powierzchni. Wylewamy masę jajeczną i wyrównujemy. Smażymy około 5 min. na małym ogniu pod przykryciem, aż omlet ładnie przyrumieni się od spodu. Następnie przewracamy na drugą stronę za pomocą łopatki i smażymy przez około 2 min., po czym kroimy na mniejsze kawałki.  Każdy kawałek omletu przewracamy i smażymy z każdej strony, aż ciasto się zetnie, a omlet nie będzie w środku surowy.

W między czasie myjemy truskawki, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Kilka truskawek odkładamy w całości, a pozostałe blendujemy na sos.
Odłożone truskawki kroimy w kostkę.

Czekoladę gorzką siekamy na drobne kawałki i razem z olejem umieszczamy w miseczce do rozpuszczania czekolady. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników.

Na talerze wykładamy gotowe kawałki omletu, polewamy sosem truskawkowym, układamy kawałki truskawek i na końcu polewamy rozpuszczoną czekoladą. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.
Podajemy na ciepło.


Omlet cesarski z truskawkami


2) Serniczki z patelni z serkiem i truskawkami

Serniczki (Syrniczki) to rosyjskie placuszki z prawdziwego twarogu, smażone na patelni. Bardzo pyszne placuszki - delikatne i puszyste, o twarogowym posmaku oraz z wyczuwalną nutą wanilii. Mają zaskakujący i wyjątkowy smak, że trudno im się oprzeć.
Najlepsze są podane na ciepło z dodatkiem różnych owoców. Polecam spróbować z waniliowym serkiem homogenizowanym oraz świeżymi kawałkami truskawek - niebo w gębie!


Serniczki z patelni


Składniki:
(około 6 szt.)
  • 250 g twarogu półtłustego w kostce
  • 1 jajko
  • 1 op. cukru z wanilią (10-12 g)
  • 4 łyżki mąki pszennej + do podsypania
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • waniliowy serek homogenizowany
  • świeże truskawki

Wykonanie:

Twaróg umieszczamy w misce i rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy jajko, mieszamy z twarogiem i ponownie rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy szczyptę soli, cukier z wanilią oraz mąkę i mieszamy do połączenia składników.

Dłonie oprószamy mąką i z powstałej masy formujemy okrągłe placuszki dowolnej wielkości. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niezbyt dużym ogniu (aby z zewnątrz się nie spaliły, a w środku nie były surowe), z obu stron na rumiano.

Podajemy na ciepło z serkiem waniliowym i świeżymi kawałkami truskawek.


Serniczki z patelni z truskawkami


3) Pieczona owsianka czekoladowa z truskawkami

Owsianka z gorzką czekoladą, orzechami, wiórkami kokosowymi oraz połówkami truskawek zapiekana w piekarniku. Słodzona miodem lub syropem z agawy. Pyszny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Zarówno na ciepło, jak i na zimno smakuje doskonale.
Moją owsiankę dodatkowo po upieczeniu udekorowałam świeżymi kawałkami truskawek, polałam rozpuszczoną czekoladą oraz posypałam płatkami migdałowymi.

Zobacz tutaj więcej przepisów na pyszne śniadania zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.


Pieczona owsianka


Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu/syropu z agawy
  • ok. 30 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • garść orzechów: włoskich/laskowych
  • kilka sztuk świeżych truskawek
Dodatkowo:
  • garść świeżych truskawek
  • ok. 30 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • płatki migdałowe

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy w rondelku, aż będzie gorące i zalewamy nim płatki owsiane przygotowane w misce. Mieszamy i odstawiamy, aż płatki nasiąkną mlekiem i wystygną.

Następnie dodajemy wiórki kokosowe, posiekane orzechy oraz posiekaną gorzką czekoladę. Mieszamy. Na końcu dodajemy miód/syrop z agawy oraz jajko i dokładnie mieszamy, do połączenia składników.
Masę wykładamy do tortownicy (średnica około 16 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.

Truskawki, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy na pół. 
Połówki truskawek układamy na wierzchu masy owsianej, lekko dociskając.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-25 min.

Czekoladę gorzką siekamy na drobne kawałki i razem z olejem umieszczamy w miseczce do rozpuszczania czekolady. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników.

Na wierzch upieczonej owsianki wykładamy pokrojone w kostkę truskawki, polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi.
Podajemy na ciepło lub na zimno.


Pieczona owsianka czekoladowa z truskawkami

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny