Mazurek sernikowy z orzechami
Mazurek wielkanocny lub po prostu tarta na każdą okazję...
Składa się ze spodu z ciasta półkruchego, powideł śliwkowych, masy serowej oraz karmelizowanych orzechów w miodzie. Ciasto trochę pracochłonne, ale mega pyszne!
Masa serowa to sernik gotowany w garnku - bez pieczenia i bez miksera. Jedynie co musimy upiec, to spód z ciasta półkruchego.
Kremowa, delikatna i nie za słodka masa sernikowa świetnie komponuje się z kwaśnymi powidłami śliwkowymi oraz słodkim i chrupiącym wierzchem z orzechów włoskich w miodzie.
Ciężko mu się oprzeć...
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
Masa serowa:
- 250 g twarogu sernikowego zmielonego (może być z wiaderka)
- 2 jajka
- 50 g masła
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1/4 szklanki cukru
Wierzch orzechowy:
- ok. 40 g masła
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- 100 g orzechów włoskich
Dodatkowo:
- 4-5 łyżek powideł śliwkowych
Wykonanie:
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 min. Studzimy.
Masa serowa:
Twaróg umieszczamy w garnku i wbijamy do niego jajka. Mieszamy, a następnie dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz cukier i cukier z wanilią. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników - nie zagotowujemy.Budyń rozpuszczamy w mleku, a następnie wlewamy do gorącej masy serowej. Mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje (trochę to potrwa) - masa musi mieć konsystencję gęstego budyniu. Studzimy.
Na wystudzonym spodzie rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Następnie wykładamy masę serową i równomiernie ją rozprowadzamy.
Wierzch orzechowy:
Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.
Masło oraz miód umieszczamy w ronelku i podgrzewamy, aż składniki rozpuszczą się, a miód zacznie się pienić. Wrzucamy posiekane orzechy, całość dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 2 min. Wykładamy na wierzch ciasta.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem wyciągamy z lodówki około godzinę wcześniej.
Uwielbiam takie orzechowe wypieki. Chętnie spróbuję nawet po świętach. ;)
OdpowiedzUsuń