Mazurek sernikowy z orzechami

Mazurek wielkanocny lub po prostu tarta na każdą okazję...
Składa się ze spodu z ciasta półkruchego, powideł śliwkowych, masy serowej oraz karmelizowanych orzechów w miodzie. Ciasto trochę pracochłonne, ale mega pyszne!

Masa serowa to sernik gotowany w garnku - bez pieczenia i bez miksera. Jedynie co musimy upiec, to spód z ciasta półkruchego.
Kremowa, delikatna i nie za słodka masa sernikowa świetnie komponuje się z kwaśnymi powidłami śliwkowymi oraz słodkim i chrupiącym wierzchem z orzechów włoskich w miodzie.
Ciężko mu się oprzeć...

Mazurek z sernikiem gotowanym i orzechami

Składniki:

Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 250 g twarogu sernikowego zmielonego (może być z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1/4 szklanki cukru
Wierzch orzechowy:
  • ok. 40 g masła
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • 100 g orzechów włoskich
Dodatkowo:
  • 4-5 łyżek powideł śliwkowych


Wykonanie:

Ciasto:
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.

Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty (u mnie wymiary 37 x 11 cm). Możemy też tartę wykoną w okrągłej formie o średnicy około 23-24cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 min. Studzimy.


Masa serowa:
Twaróg umieszczamy w garnku i wbijamy do niego jajka. Mieszamy, a następnie dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz cukier i cukier z wanilią. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników - nie zagotowujemy.

Budyń rozpuszczamy w mleku, a następnie wlewamy do gorącej masy serowej. Mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje (trochę to potrwa) - masa musi mieć konsystencję gęstego budyniu. Studzimy.

Na wystudzonym spodzie rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Następnie wykładamy masę serową i równomiernie ją rozprowadzamy.


Wierzch orzechowy:
Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.
Masło oraz miód umieszczamy w ronelku i podgrzewamy, aż składniki rozpuszczą się, a miód zacznie się pienić. Wrzucamy posiekane orzechy, całość dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 2 min. Wykładamy na wierzch ciasta.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem wyciągamy z lodówki około godzinę wcześniej.


Mazurek z sernikiem gotowanym i orzechami w miodzie

Mazurek sernikowy z orzechami w miodzie

Tarta sernikowa z orzechami w miodzie

Tarta z sernikiem gotowanym i orzechami

Mazurek sernikowy z powidłami śliwkowymi i orzechami



Komentarze

  1. Uwielbiam takie orzechowe wypieki. Chętnie spróbuję nawet po świętach. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przepis, dziś zakupiłam wszystkie składniki i formę do tarty a jutro działam. Zrobię zdrowszą wersje czyli ksylitol zamiast cukru, mąka orkiszowa bio, mleko roślinne i budyń bio ;))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny