Śliwka w czekoladzie z chrupką (sernik na zimno)

Czekoladowy sernik na zimno z musem z suszonych śliwek oraz czekoladową chrupką z płatków kukurydzianych. Pyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na spodzie herbatnikowym, z czekoladową masą serową z serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady gorzkiej oraz mlecznej.

Kremowa, mocno czekoladowa, nie za słodka masa serowa świetnie komponuje się z słodko-kwaśnym musem z suszonych śliwek. Nie od dziś wiadomo, że połączenie gorzkiej czekolady z suszonymi śliwkami jest genialne, a śliwki w czekoladzie to jeden z najlepszych przysmaków.

Dodatkowo ciasto wzbogaciłam o chrupiącą warstwę przygotowaną z gorzkiej czekolady oraz pokruszonych płatków kukurydzianych, która oddziela masę serową od musu śliwkowego. Taka chrupka ma jednak wadę, gdyż u mnie przed pierwsze dwa dni fajnie chrupała, później niestety stała się miękka (może powodem było to, że ciasto dość długo stało w temperaturze pokojowej). Mimo wszystko, ciasto na świeżo smakowało super!


Czekoladowy sernik na zimno


Składniki:

Spód:
  • 150 g herbatników
  • 75 g masła
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżeczki kakao
Masa sernikowa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej)
Chrupka:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Mus śliwkowy:
  • 300 g suszonych śliwek
Polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła



Wykonanie:

Spód:
Herbatniki mielimy na miałko i mieszamy z kakao, mlekiem oraz rozpuszczonym masłem. Otrzymanym mokrym piaskiem wykładamy dno tortownicy (średnica 21-22 cm) wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.

Masa serowa:
W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną czekoladę gorzką. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników. Studzimy.

Zimną śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę.

Serek mascarpone przekładamy do miski i miksujemy, a następnie powoli wlewamy wystudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy do połączenia składników. 
Na końcu do masy dodajemy ubitą śmietankę kremówkę i delikatnie mieszamy łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
Masę próbujemy, gdy jest za mało słodka dodajemy więcej cukru pudru według własnych preferencji.

Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Wkładamy do lodówki.

Chrupka:
Płatki kukurydziane przekładamy do mocnego woreczka i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki - nie na miałko!

W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną czekoladę gorzką razem z olejem. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników. 
Rozpuszczoną czekoladę łączymy z płatkami kukurydzianymi.
Chrupkę wykładamy na masę serową i wkładamy do lodówki na około 2 godz.

Mus śliwkowy:
Suszone śliwki umieszczamy w wysokim naczyniu i zalewamy wrzątkiem, w takiej ilości, aby wszystkie śliwki znalazły się pod wodą. Odstawiamy na około 1-2 godz.
Następnie wodę zlewamy, a śliwki blendujemy niezbyt dokładnie (nie musi być to gładka masa).
Śliwki wykładamy na chrupkę czekoladową.

Polewa:
W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną czekoladę mleczną, gorzką oraz masło. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników.

Gotową polewę wykładamy na mus śliwkowy. Wkładamy do lodówki na całą noc.
Wierzch dekorujemy według uznania.


Czekoladowy sernik na zimno z musem śliwkowym

Sernik z musem z suszonych śliwek i chrupką czekoladową

Czekoladowy sernik z musem z suszonych śliwek i chrupiącą warstwą

Sernik czekoladowy z musem śliwkowym i chrupką czekoladową

Sernik na zimno czekoladowo-śliwkowy

Śliwka w czekoladzie z chrupką - sernik na zimno


Komentarze

  1. Wyglada apetycznie i smaczny sprubuje to zrobic na jakas okazje wiecej takich przepisuw dziekuje pani Magdaleno z powazaniem Alfreda

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny