Ciasto makowe z kremem budyniowym

Makowe ciasto tortowe ze śmietankową masą budyniową z dodatkiem białej czekolady oraz dżemem z czarnej porzeczki. Składa się ono z dwóch blatów makowych przygotowanych z gotowej masy makowej z dodatkiem kaszy manny oraz mąki ziemniaczanej. Bez dodatku mąki pszennej. Tak przygotowane blaty są dość wilotne i mają intensywny makowy smak.

Masa budyniowa z dodatkiem gotowego budyniu śmietankowego oraz białej czekolady przygotowana została na maśle, dzięki temu jest kremowa i jak dla mnie dość słodkaOczywiście słodycz jest kwestią gustu i masę można dopasować pod siebie dodając więcej cukru.

Upieczone blaty makowe przełożone są słodką masą budyniową oraz kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, który równoważy słodycz ciasta.
Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie!

Całe ciasto jest dość proste w przygotowaniu i nie zajmuję dużo czasu, więc świetnie sprawdzi się zarówno jako tort na różnego rodzaju okazje, jak i ciasto na niedzielę do kawy.

Ciasto makowe z budyniem

Składniki:

Ciasto:
  • 850 g masy makowej
  • 6 jajek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 5 płaskich łyżek kaszy manny
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 duży budyń śmietankowy bez cukru (64 g)
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g białej czekolady
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklani śmietanki 30%
Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 280 g)
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady
  • 2-3 kostki białej czekolady



Wykonanie:

Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy cukier po 1 łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana.

Kaszę mannę mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
Do żółtek dodajemy masę makową i miksujemy krótko, do połączenia składników. Następnie dodajemy wymieszane składniki suche i miksujemy, aż składniki połączą się. Na końcu dodajemy porcjami ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
Masę dzielimy na dwie równe części i przenosimy do dwóch osobnych tortownic (średnica 24 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35 min. Studzimy.


Masa budyniowa:
Czekoladę białą drobno siekamy.

Z podanej porcji mleka odlewamy około 3/4 szklanki i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy, mąkę pszenną oraz żółtka. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy uzyskaną mieszninę i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Garnek zdejmuje z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy.
Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy.

Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i cały czas miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę.


Polewa:
Czekoladę gorzką siekamy na mniejsze kawałki.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę - nie zagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy.


Składanie ciasta:
Na pierwszym blacie makowym rozsmarowujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki, a nastepnie wykładamy połowę masy budyniowej. Rozsmarowujemy ją równomiernie i przykrywamy drugim blatem makowym. Na nim również rozsmarowujemy dżem porzeczkowy i resztę masy budyniowej. Wierzch polewamy przygotowaną polewą z gorzkiej czekolady i posypujemy tartą czekoladą białą oraz gorzką.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin. 



Tortowe ciasto makowe z kremem budyniowym

Tort makowy z kremem budyniowym

Tort makowy z budyniem

Ciasto makowe z kremem budyniowym i białą czekoladą


Komentarze

  1. Czy ciasto makowe z kremem budyniowym można dodatkowo nasączyć alkoholem? A krem zrobić kawowy?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny