Sałatka ziemniaczana ze śledziami

Sałatka ziemniaczana w wersji świątecznej, z dodatkiem śledzi, ogórków kiszonych oraz jabłka, podana z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem musztardy. Prosty przepis z kilku podstawowych składników.

Sałatka ta królowała na moim świątecznym stole, porcjowana i podana w małych szklaneczkach. Można ją oczywiście podać także w jednej dużej salaterce.
Najlepiej smakuje, gdy wszystkie składniki przegryzą się jakiś czas w lodówce.

Różnego rodzaju sałatki ziemniaczane są bardzo popularne podczas świąt Bożego narodzenia w Niemczech i zazwyczaj królują one na wigilijnym stole.

Sałatka ziemniaczana ze śledziami i ogórkiem kiszonym


Składniki:
  • 6-7 ziemniaków
  • 4 filety śledziowe w oleju
  • 5-6 ogórków kiszonych (średniej wielkości)
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku

Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżacą wodą, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Odrobinę solimy i gotujemy w mundurkach do miękości.
Odcedzamy i studzimy. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę.

Koperek i szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Ogórki odcedzamy z zalewy i kroimy w półplasterki.
Śledzie osuszamy z oleju i kroimy w grube plastry.
Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

Sos:
W kubku mieszamy majonez z jogurtem. Dodajemy musztardę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.

Do miski wrzucamy pokrojone ziemniaki, jabłko, ogórki kiszone, cebulę, śledzie oraz posiekany koperek.
Składniki mieszamy razem z przygotowanym sosem. Przekładamy do salaterki. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Wkładamy do lodówki na około 1 godz., by składniki przegryzły się.


Sałatka ziemniaczana ze śledziem

Świąteczna sałatka ziemniaczana ze śledziami

Niemiecka sałatka ziemniaczana ze śledziami

Sałatka ziemniaczana (porcjowana)


Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny