Biszkoptowa straciatella z galaretką

Ciasto z dwóch, kakaowych blatów biszkoptowych przełożonych masą straciatella oraz galaretką wiśniową, na wierzchu z polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie!
Masa straciatella wykonana jest z serka mascarpone i śmietanki kremówki, z dodatkiem gorzkiej czekolady startej na tarce. Tak przygotowana masa jest gęsta i kremowa, z wyczuwalną, chrupiącą czekoladą. Na masie znajduje się słodka galaretka wiśniowa, a wierzch zdobi polewa przygotowana z gorzkiej i mlecznej czekolady oraz płatki migdałowe. 
Ciasto proste, choć jego wykonanie jest trochę rozciągnięte w czasie. Świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.

Ciasto biszkoptowe z galaretką

Składniki:

Biszkopt:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
Masa straciatella:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 80 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g mlecznej czekolady
  • 2 i 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • płatki migdałowe
  • 1/4 szklanki wystudzonej, czarnej herbaty



Wykonanie:

Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.

II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, kakao i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy porcjami wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do blaszki (wymiary 24 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystygnięciu przecinamy biszkopt na 2 części.


Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody. Studzimy.

Masa straciatella:
Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
Zimną śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę. Dodajemy startą czekoladę i delikatnie wszystko mieszamy łyżką

Ciasto:
Spód biszkoptowy umieszczamy w blaszce, w której się piekł i nasączamy wystudzoną, czarną herbatą. Na biszkopt wykładamy masę straciatellę i równomiernie rozmsarowujemy. 
Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie, na masę wykładamy mocno tężejącą galaretkę i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który lekko nasączamy czarną cherbatą.
Wkładamy do lodówki, do momentu całkowitego stężenia galaretki.

Polewa:
Czekoladę gorzką oraz mleczną drobno siekamy i umieszczamy w metalowej miseczce, którą umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy z olejem rzepakowym.
Gotową polewę rozsmarowujemy na biszkopcie i wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

Przechowujemy w lodówce.


Ciasto straciatella z galaretką wiśniową

Straciatella z galaretką na kakaowym biszkopcie

Biszkoptowa straciatella z galaretką wiśniową

Kakaowy biszkopt z masą straciatella i galaretką wiśniową

Ciasto biszkoptowe straciatella z galaretką


Komentarze

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny