Surówka z surowego kalafiora

Banalnie prosta surówka przygotowana z surowego kalafiora startego na tarce, z dodatkiem koperku, podana z jogurtem naturalnym oraz majonezem. W wersji fit możemy zrezygnować z majonezu i dodać sam jogurt naturalny. Tylko 4 składniki! Gotowa w kilka minut i zadziwiająco pyszna. 
Gdy pierwszy raz ją jadłam, jej smak mnie zaskoczył... Gdybym nie wiedziała, że jest z kalafiora, to bym pewnie nie zgadła. Smak surowego kalafiora w niczym nie przypomina smaku gotowanego kalafiora, który do tej pory znałam. Surowy kalafior jest lekko ostry i bardziej przypomina w smaku kalarepkę lub nawet białą kapustę. Podając kalafiora na surowo unikamy również jego specyficznego zapachu, który nie każdemu podchodzi.
Tak przygotowana surówka jest bardzo chrupiąca i świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, rybnych, wegetariańskich, a także do dań z grilla.

Surówka z surowego kalafiora i koperku

Składniki:
  • 1 mały kalafior
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 ząbki czosnek (opcjonalnie)
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Kalafiora pozbawiamy liści, myjemy, osuszamy. 

Kalafior na surowo

Dzielimy na różyczki, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Kalafior na surowo

Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do startego kalafiora.

Kalafior z koperkiem


Jogurt mieszamy z majonezem. Opcjonalnie możemy dodać też ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, jeśli lubimy takie smaki. 

Do surówki dodajemy jogurt z majonezem i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.


Surówka z kalafiora na surowo

Surówka z tartego kalafiora i koperku

Surówka z kalafiora

Surówka z kalafiora z koperkiem

Komentarze

  1. Uwielbiam kalafior. Surówka napewno pyszna. Ja robię sałatkę z kalafiorem lekko sparzonym, jajkami koperkiem i majonezem. Muszę śrubować twojej sałatki. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na sałatkę z kalafiora ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś zrobiłam tą sałatkę z tzw. 'braku laku' bo nie miałam produktów na wieloskładnikowe danie. Tak bardzo mi posmakowała, że teraz często do niej wracam. Niepowtarzalna !

    OdpowiedzUsuń
  4. wlasnie dzisiaj robie
    Dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uwielbiam surowy kalafior. Ja dodaje jeszcze trochę soku z cytryny I natkę pietruszki 😉

    OdpowiedzUsuń
  6. Super bardzo dobrze smakuje.polecam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny