Jagodzianki

Słodkie bułeczki drożdżowe pełne świeżych jagód, posypane po wierzchu kruszonką. Pyszne, mięciutkie i pulchne drożdżówki ze słodkiego ciasta drożdżowego z kwaśnym nadzieniem jagodowym oraz chrupiącą kruszonką. Jak tylko zaczyna się sezon na jagody, jest to moja obowiązkowa pozycja w menu. Uwielbiam je! 
Zazwyczaj jagodzianki spotyka się jako bułeczki drożdżowe w środku nadziane jagodami, u mnie jagodzianki wyglądają trochę inaczej, ale są równie pyszne... i proste w przygotowaniu. Najlepsze są na świeżo, prosto wyciągnięte z piekarnika, jeszcze lekko ciepłe. 
Idealnie sprawdzą się na wakacyjne wycieczki.

Jagodzianki  kruszonką

Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 75 g masła
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • ok. 500 g jagód
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kasza manna
Kruszonka:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła



Wykonanie:

Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.

Zaczyn drożdżowy

Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajko oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodajemy jeszcze niewielką ilość mąki pszennej i wyrabiamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni.

Ciasto drożdżowe

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godz., aby urosło.

Ciasto drożdżowe

Po tym czasie, ciasto dzielimy na 9 równych części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach i przykrywamy ściereczką na kolejne 30 min.

Bułeczki drożdżowe


Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. 

Jagody dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie mieszamy z cukrem pudrem.

Jagody


Gdy bułeczki urosną, w każdej z nich robimy wgłębienie (dość głębokie), np. dnem szklanki. 

Drożdżówki

Następnie do każdego wgłębienia sypiemy odrobinę kaszy manny i wykładamy jagody. 

Jagodzianki krok po kroku

Wierzch drożdżówek posypujemy kruszonką. 

Jagodzianki krok po kroku

Wkładamy do piekarnik nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy.


Jagodzianki z kruszonką

Drożdżówki z jagodami

Drożdżówki z jagodami i kruszonką

Bułeczki drożdżowe z jagodami

Bułeczki drożdżowe z jagodami i kruszonką

Jagodzianki

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny