Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową

Sernik ze śmietankową masą serową, przygotowany na biszkopcie pszenno-kukurydzianym, z brzoskwiniami oraz bezą kokosową. Dość pracochłonny, ale jaki pyszny! 
Masa serowa jest bardzo delikatna i kremowa w smaku, a to dzięki dodatkowi mleka. Poza tym spód biszkoptowy nadaje pewnej delikatności i lekkości całemu ciastu. Dopełnieniem są słodkie brzoskwinie zatopione w masie serowej, a wisienką na torcie jest złocista i chrupiąca beza kokosowa. Ciasto słodkie, ale nie przesłodzone, więc sięga się po nie z przyjemnością...

Sernik z brzoskwiniami

Składniki:

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 500 g twarogu półtłustego mielonego (może być z wiaderka)
  • 3 duże jajka
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • niecałe 3/4 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
Beza kokosowa:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1/2 puszki brzoskwiń (dużej)



Wykonanie:

Biszkopt:
Mąkę pszenna mieszamy z mąką kukurydzianą.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie rozbełtane żółtka, nie przerywając miksowania. 
Na końcu dodajemy przesiane przez sito zmieszane oba rodzaje mąki i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą tak, aby nie pozostały grudki mąki. 

Biszkopt pszenno-kukurydziany

Gotową masę wylewamy na dno tortownicy o średnicy 23-24 cm (u mnie blaszka kwadratowa 21x21 cm), wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-15 min. aż będzie złocistobrązowy. Studzimy.


Masa serowa:
Do twarogu dodajemy po jednym jajku i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy cukier, cukier z wanilią oraz budyń i również miksujemy do połączenia składników. Na końcu powoli wlewamy mleko, cały czas miksując. Masa będzie dość rzadka.

Masa sernikowa


Brzoskwinie dokładnie osuszamy z syropu za pomocą ręczniczków papierowych i kroimy w kostkę. Układamy na wystudzonym biszkopcie.

Brzoskwinie z puszki

Następnie zalewamy masą serową. 

Sernik z brzoskwiniami

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 50-55 min. 


Beza kokosowa:
Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy po 1 łyżce cukru i cały czas miksujemy, aż cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy krótko.

Beza kokosowa

Do piany z białek wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie łyżką.

Na podpieczony sernik wykładamy pianę kokosową.

Ciasto z bezą kokosową

Wkładamy do piekarnika jeszcze na około 15-20 min., aż beza się przyrumieni. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.


Sernik z bezą kokosową

Sernik na biszkopcie z brzoskwiniami i bezą kokosową

Sernik z brzoskwiniami i pierzynką kokosową

Sernik na biszkopcie z brzoskwiniami

Komentarze

  1. Takiego połączenia jeszcze nie widziałam, ale z miłą chęcią spróbuje swoich sił w wypiekach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W mojej rodzinie uwielbiany od dawna. Pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ten biszkopt się nie spali? A gdy się nie spali to nie przydusi go ten ser?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt się nie spali, bo chroni go wiglotny ser. A masa serowa jest dość rzadka, więc nic nie stanie się z biszkoptem.
      Jak widać na zdjęciu, z biszkoptem wszystko jest ok :)

      Usuń
  4. Właśnie robie ten sernik (jestem w trakcie pieczenia).
    Nie mam pojęcia dlaczego zostały wskazane formy do wypieku które nijak majasię do ilości ciasta. Ja robię w tortownicy 20-21 cm. Sam biszkopt wyrósł tak że musiałam go przekroić na pół. Do tortownicy włożyłam kołnierz z papieru o wysokości 12 cm. Brzoskwinie poszły na płasko na biszkopt wlałam masę serową i zostało mi 2 cm do końca kołnierza. Myślę ze nie zmieści mi się cała piana i kokosem. Ciasto będzie karykaturalnie małe i bardzo wysokie. Coś tu nie gra.
    Miarka formy 13x13 (???) cm też tego nie pomieści.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jejku, przepraszam, tu faktycznie wkradł się błąd, moja wina, wcześniej tego nie zauważyłam, nikt mi też wcześniej uwagi nie zwrócił.
      Takiej formy nawet nie mam w domu 🤦‍♀️
      Zaraz poprawiam. Piekłam w 21x21 cm

      Usuń
    2. Dziękuję za zawrócenie mi uwagi, bo nie raz piszę jak jestem już zmęczona i takie oto kwiatki wychodzą 🤦‍♀️

      Jeżeli blaszka jest wyłożona papierem to można go postawić do góry i wyłożyć pianę kokosową, tak by papier robił za boki

      Usuń

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny