Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową

Sernik ze śmietankową masą serową, przygotowany na biszkopcie pszenno-kukurydzianym, z brzoskwiniami oraz bezą kokosową. Dość pracochłonny, ale jaki pyszny! 
Masa serowa jest bardzo delikatna i kremowa w smaku, a to dzięki dodatkowi mleka. Poza tym spód biszkoptowy nadaje pewnej delikatności i lekkości całemu ciastu. Dopełnieniem są słodkie brzoskwinie zatopione w masie serowej, a wisienką na torcie jest złocista i chrupiąca beza kokosowa. Ciasto słodkie, ale nie przesłodzone, więc sięga się po nie z przyjemnością...

Sernik z brzoskwiniami

Składniki:

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 500 g twarogu półtłustego mielonego (może być z wiaderka)
  • 3 duże jajka
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • niecałe 3/4 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
Beza kokosowa:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1/2 puszki brzoskwiń (dużej)



Wykonanie:

Biszkopt:
Mąkę pszenna mieszamy z mąką kukurydzianą.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie rozbełtane żółtka, nie przerywając miksowania. 
Na końcu dodajemy przesiane przez sito zmieszane oba rodzaje mąki i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą tak, aby nie pozostały grudki mąki. 

Biszkopt pszenno-kukurydziany

Gotową masę wylewamy na dno tortownicy o średnicy 20-21 cm (u mnie blaszka kwadratowa 13x13 cm), wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-15 min. aż będzie złocistobrązowy. Studzimy.


Masa serowa:
Do twarogu dodajemy po jednym jajku i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy cukier, cukier z wanilią oraz budyń i również miksujemy do połączenia składników. Na końcu powoli wlewamy mleko, cały czas miksując. Masa będzie dość rzadka.

Masa sernikowa


Brzoskwinie dokładnie osuszamy z syropu za pomocą ręczniczków papierowych i kroimy w kostkę. Układamy na wystudzonym biszkopcie.

Brzoskwinie z puszki

Następnie zalewamy masą serową. 

Sernik z brzoskwiniami

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 50-55 min. 


Beza kokosowa:
Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy po 1 łyżce cukru i cały czas miksujemy, aż cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy krótko.

Beza kokosowa

Do piany z białek wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie łyżką.

Na podpieczony sernik wykładamy pianę kokosową.

Ciasto z bezą kokosową

Wkładamy do piekarnika jeszcze na około 15-20 min., aż beza się przyrumieni. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.


Sernik z bezą kokosową

Sernik na biszkopcie z brzoskwiniami i bezą kokosową

Sernik z brzoskwiniami i pierzynką kokosową

Sernik na biszkopcie z brzoskwiniami

Komentarze

  1. Takiego połączenia jeszcze nie widziałam, ale z miłą chęcią spróbuje swoich sił w wypiekach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W mojej rodzinie uwielbiany od dawna. Pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny