Bułki pszenno-gryczane

Domowe bułki przygotowane na suchych drożdżach, z mąki pszennej wymieszanej z mąką gryczaną, z dodatkiem masła. Pyszne! Chrupiące z zewnątrz, z mięciutkim wnętrzem. Ich przygotowanie jest bardzo proste - wystarczy kilka składników i trochę czasu... 
Najlepsze są świeże, zaraz po upieczeniu.
Dzięki dodatkowi mąki gryczanej bułki zyskały ciemniejszy kolor oraz charakterystyczny smak z lekką nutą gryki. Takie bułki są też cięższe od tradycyjnych bułek pszennych i na pierwszy rzut oka trochę przypominają pieczywo razowe. Poza tym, dodatek gryki wzbogaca nie tylko ich smak, ale również wartości odżywcze, gdyż jest to zboże o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 1 szklanka mąki gryczanej (klik)
  • 1 op. suchych drożdży (7-8 g)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • płatki owsiane



Wykonanie:

Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko i mieszamy z mąką gryczaną, suchymi drożdżami, cukrem oraz solą. Dodajemy ciepłą wodę oraz jajko i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. 
Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni.



Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.



Po tym czasie, ciasto dzielimy na 9-10 części i formujemy bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min., aby wyrosły. 


Rozbełtane jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy wyrośnięte bułki. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi. 


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 min. Studzimy na kratce.







* Wpis powstał we współpracy ze sklepem naturalniezdrowe.pl

Komentarze

  1. wyglądają wspaniale, chętnie wykorzystam przepis bo nie kupuję już bułek sklepowych . drożdże są teraz jednak towarem deficytowym

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy w przepisie można użyć świeżych drodzy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dajemy około 25 g świeżych tylko wcześniej trzeba zrobić zaczyn

      Usuń
  3. Wyglądają przecudownie, a czy na drugi dzień też są smaczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie są już tak dobre, jak zaraz po upieczeniu, ale też nie zsychają się jak kupne i spokojnie przez 2 dni można je jeść :)

      Usuń
  4. Właśnie dzisiaj upiekłam te wspaniałe bułeczki.Wyszło mi 13 szt.Dosypałam 3 łyżki mąki pełnoziarnistej orkiszowej bo ciasto było trochę za lużne.Piekłam ze świeżymi drożdżami i wyrobione w robicie planetarnym,rosło 30 min.Polecam wszystkim są super.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry, bułki bardzo smaczne i sycące! Czy można prosić o jakąś informację na temat kalorii tych konkretnych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze to nie mam pojęcia ile kalorii mogą mieć te bułki, musiałabym dopiero przeliczyć. Postaram się to zrobić w wolnym czasie :)

      Usuń
  6. Mi wyszło 11 bułeczek, właśnie się pieką

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaczyn robimy że świeżych drożdży - W wodzie o temperaturze około 30 stopni rozpuszczamy 25 g świeżych drożdży oraz cukier. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aż zacznie się pienić.
    Gotowy zaczyn łączymy z mąką i pozostałymi składnikami

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny