Odrywany chlebek marchewkowy

Ciasto drożdżowe w formie odrywanego chlebka w słodkiej wersji. Nie jest to zwykłe ciasto drożdżowe, lecz z dodatkiem mielonej marchewki, która wzbogaca chlebek w wartości odżywcze, gdyż jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Taka mielona marchewka zachowuje wszystkie walory świeżego warzywa. Dodatkowo każda warstwa ciasta posmarowana jest masełkiem z cynamonem, dzięki temu zyskuje cudowny aromat i smak.
Pulchna i miękka drożdżówka świetnie sprawdzi się jako śniadanie, podwieczorek czy deser. Wbrew pozorom jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jej oryginalny wygląd przyciąga uwagę. Dodatkową zaletą jest to, że nie trzeba jej kroić - wystarczy oderwać kawałek i delektować się pysznym smakiem. To odrywanie niesamowicie wciąga, aż trudno się oprzeć!

P.S. Mieloną marchewkę, cukier z wanilią, cynamon, a także inne przyprawy dobrej jakości kupicie w sklepie Domowa Spiżarnia. Jest to sklep z bogatym asortymentem przypraw z całego świata. Oprócz przypraw znajdziecie tam bakalie oraz produkty do wyrobu domowych alkoholi, wędlin, chleba, sera oraz przetworów.


Warto tam zaglądnąć, tym bardziej, że mam dla Was kod rabatowy - 15% na wszystko (ważny do 31 lipca 2020) ➨ kod: kuchniamagdaleny15


Odrywany chlebek


Składniki:

Ciasto:

Nadzienie:



Wykonanie:

Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.

Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, cukier z wanilią, szczyptę soli, mieloną marchewkę, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.

Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na placek o wielkości około 35 x 45 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem oraz cukrem. Rozsmarowujemy dokładnie po całej powierzchni. Następnie tniemy ciasto na prostokąty - powinno wyjść około 20-24 szt. Prostokąty układamy jeden obok drugiego, w foremce (u mnie: 15 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min, aby ciasto urosło.

Po tym czasie, wierzch ciasta smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min. Studzimy.

Chlebek marchewkowy

Odrywany chlebek marchewkowy z cynamonem

Domowa spiżarnia


Ciasto drożdżowe

Odrywane ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Odrywany chlebek drożdżowy

Odrywane ciasto marchewkowe

Odrywany chlebek marchewkowy

Mielona marchewka

Przyprawy domowa spiżarnia

Przyprawy Domowa Spiżarnia








Komentarze

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny