poniedziałek, grudnia 02, 2019

TORCIK ORZECHOWO-JABŁKOWY

Prosty torcik na co dzień i od święta. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych masą jabłkową oraz masą orzechową, na wierzch z bitą śmietaną i wiórkami z czekolady deserowej. Jest pyszny i prosty w wykonaniu...
Masa jabłkowa to tarte, gotowane jabłka z galaretką cytrynową, przygotowana na wzór szarlotki królewskiej. Gdy nie mamy czasu na bawienie się z jabłkami, zawsze możemy użyć gotowych jabłek ze słoika. Natomiast masa orzechowa wykonana jest z serka mascarpone i śmietanki kremówki z dodatkiem mielonych orzechów włoskich oraz pokruszonej Princessy orzechowej - ta masa jest genialna! Całość zwieńcza bita śmietana kremówka oraz wiórki czekoladowe. Wszystkie składniki tortu komponują się idealnie, dzięki temu smakuje on znakomicie i nie jest przesłodzony.



Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki octu
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli

Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 op. galaretki cytrynowej

Masa orzechowa:
  • 125 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 1 wafelek orzechowy typu Princessa (ok. 40 g)
Bita śmietana:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • wiórki z czekolady deserowej


Wykonanie:

Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.

II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.


Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie wrzucamy do garnka, dodajemy niewielką ilość wody, sok z cytryny, cukier i dusimy na małym ogniu, aż jabłka  rozmiękną. Następnie do gorącej masy jabłkowej dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy.


Masa orzechowa:
Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy zmielone na mąkę orzechy włoskie oraz pokruszonego wafelka i mieszamy łyżką do połączenia składników.


Bita śmietana:
Do schłodzonej śmietanki dodajemy cukier puder i miksujemy, aż masa zesztywnieje.


Torcik:
Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół.
Na dnie tortownicy układamy pierwszy blat biszkoptowy i zapinamy obręcz. Na biszkopt wykładamy
lekko tężejącą masę jabłkową, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na około 30 min.
Po tym czasie, masę orzechową wykładamy na stężałą masę jabłkową. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Gotową masę śmietanową wykładamy na drugi blat biszkoptowy i równomiernie rozsmarowujemy.
Wierzch posypujemy wiórkami z czekolady. Wkładamy do lodówki.
Przechowujemy w lodówce.







1 komentarz:

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger