Krążki cebulowe z mozzarellą

Krążki przygotowane z cebuli, nadziane mozzarellą, panierowane w mące, jajku oraz bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Przekąska popularna w Stanach Zjednoczonych - bardzo smaczna i tania, choć kaloryczna. Przygotowanie  takich krążków w domu jest niezwykle proste!
Złociste i chrupiąca krążki cebulowe świetnie smakują na ciepło, podane z różnymi sosami. Można podać je samo jako przekąska np. do piwa lub jako dodatek do dań obiadowych.

P.S. Więcej przepisów na proste przekąski znajdziecie w moim Ebooku ➤ Proste Przekąski Imprezowe


Krążki cebulowe


Składniki:
  • 3 duże cebule
  • 1 kula mozzarelli
  • 4 jajka
  • około 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • około 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
  • około 500 ml oleju rzepakowego lub więcej (zależy o wielości patelni)
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Ser mozzarella odsączamy z wody i kroimy w słupki o grubości około 1 cm.
Cebule obieramy i kroimy w plasterki o grubości około 1 cm. Każdy plasterek rozdzielamy na krążki,a następnie łączymy ze sobą co drugi krążek, czyli pierwszy z trzecim, a drugi z czwartym, itd.
W przestrzeń pomiędzy krążkami wkładamy słupki mozzarelli. 

krążki z cebuli

Następnie przygotowane krążki wkładamy do zamrażarki na około 60 min.

Na jeden talerz wysypujemy mąką, na drugi - bułkę tartą, a na trzecim roztrzepujemy jajka. Do jajek dodajemy odrobinę soli oraz pieprzu.   

Po wyciągnięciu z zamrażarki, każdy krążek obtaczamy w mące...

Panierowane krążki cebulowe

następnie w jajku...

Panierowane krążki z cebuli

bułce tartej, jeszcze raz w jajku i ponownie w bułce tartej.

Krążki z cebuli smażone

Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju z obu stron na złocisty kolor.

Krążki z cebuli smażone na oleju

Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami.


Smażone krążki cebulowe
  
Krążki cebulowe z serem
  
Krążki cebulowe smażone na oleju
  
Krążki z cebuli z mozzarellą

Komentarze

  1. Bardzo ciekawy pomysł:) Pozdrawiam cieplutko:) Szczęśliwego Nowego Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna przekąska, jeszcze nie jadłam czegoś takiego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne krążki, muszę przyznać, że krążki takie to jedna z najbardziej oczekiwanych przekąsek u mnie w domu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny