Zupa z tortellini i szpinakiem

Prosta zupa z warzywami oraz makaronem tortellini z nadzieniem serowym. Znajdziemy w niej marchewkę, pietruszkę, selera naciowego, zielony groszek oraz świeże liście szpinaku. Jest dość syta i pożywna, a także szybka w przygotowaniu. Smakuje przepysznie!




Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 200 g tortellini z serem
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia


Wykonanie:

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy. 
Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Seler naciowy myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.

W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy marchewki, pietruszkę oraz selera naciowego. Mieszamy i smażymy przez około 5 min. Zalewamy wszystko bulionem i zagotowujemy. Następnie dodajemy makaron tortellini, odsączony groszek z puszki oraz zioła prowansalskie i gotujemy przez około 10-12 min. Na końcu dodajemy świeże liście szpinaku i gotujemy jeszcze 3-4 min. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i opcjonalnie sosem sojowym.







Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny