czwartek, sierpnia 01, 2019

TARTALETKI Z MUSEM CZEKOLADOWYM I BORÓWKAMI (BEZ PIECZENIA)

Wegańskie mini tarty z musem czekoladowym tylko z 4 składników! Bez pieczenia! Bez mąki, jajek i dodatku cukru! 2- składnikowe korpusy owsiano-daktylowe wypełnione są 1-składnikowym musem z gorzkiej czekolady, a wierzch zdobią borówki amerykańskie. Prosto i pysznie!
Pomysł na 1-składnikowy mus czekoladowy zaczerpnęłam z bloga Pauli Wilkuchnia, który bardzo mnie zaciekawił i postanowiłam go wypróbować. Przygotowałam go z gorzkiej czekolady, gdyż jestem jej wielką fanką, ale również można użyć czekolady mlecznej. Mus ten jest trochę czasochłonny, ale naprawdę wychodzi puszysty i świetnie nadaję się jako nadzienie do tart. Jest wystarczająco słodki i nie wymaga dodatku cukru.
Cukru nie dodajemy również do korpusów, które przygotowane są tylko z płatków owsianych oraz suszonych daktyli. I to właśnie suszone daktyle pełnią rolę słodzidła, a także są bardzo dobrym lepikiem. Całość dopełniają owoce - oprócz borówek pasują tu również maliny, truskawki czy porzeczki...


Mini tarty z musem czekoladowym i borówkami


Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 200 g suszonych daktyli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g borówek



Wykonanie:

Korpusy:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15-20 min. Następnie wodę odlewamy, a daktyle blendujemy na gładki krem.
Do misy blendera wrzucamy płatki owsiane i mielimy na miałko. Następnie dodajemy masę daktylową i wszystko dokładnie miksujemy.
Otrzymaną masą wylepiamy formy do tartaletek - u mnie wyszło 5 szt. o średnicy 8,5 cm. Wkładamy do lodówki.



Mus czekoladowy:
Czekoladę gorzką łamiemy na kawałki, dodajemy 30 ml wrzątku i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę przenosimy na papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na około 30 min. Następnie odmierzamy 40 ml wody i również schładzamy ją w lodówce.
Po tym czasie, czekoladę przenosimy do miski i ubijamy mikserem, dodając powoli zimną wodę. Miksujemy do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany (około 5-7 min.)

Rada:
Gdy przygotowujemy mus z czekolady mlecznej dodajemy tylko 30 ml zimnej wody, o 10 ml mniej niż przy gorzkiej czekoladzie.

Tartaletki:
Borówki myjemy i dokładnie osuszamy.
Otrzymanym musem czekoladowym napełniamy schłodzone korpusy tartaletek i na wierzchu układamy borówki.
Wkładamy do lodówki na min. 30 min.
Przechowujemy w lodówce.

*źródło przepisu na mus czekoladowy ⇨ tutaj


Tartaletki z musem czekoladowym bez pieczenia


Wegańskie tartaletki z musem czekoladowym


Tartaletki 4 składniki


Tartaletki bez pieczenia



3 komentarze:

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger