Bezglutenowe naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Bezglutenowe naleśniki w wersji wytrawnej z przepysznym nadzieniem polecają się na obiad. Naleśniki wykonane są z mąki ryżowej z dodatkiem mąki ziemniaczanej oraz mleka ryżowego. Takie ryżowe naleśniki są naprawdę pyszne. Według mojej rodziny są dużo smaczniejsze od tych tradycyjnych z mąki pszennej i bardziej syte. Poza tym, lepiej się smażą - nie przywierają i wychodzą złociste z chrupiącymi brzegami. Są także elastyczne i nie łamią się, więc nie ma problemu z ich przekładaniem. Można podawać je zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko.
U mnie nadzienie jest wytrawne... z kurczakiem, szpinakiem oraz suszonymi pomidorami. Dzięki suszonym pomidorom, które są aromatyczne i intensywne w smaku, nadzienie jest wyraziste, a delikatny w smaku kurczak oraz szpinak idealnie się tu wpasowują. Dodatkowo, aby naleśnik nie był za suchy, podałam sos pomidorowy, który zarówno na ciepło, jak i na zimno pasuje znakomicie. Całość smakuje wyjątkowo pysznie! 



Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 10 szt. pomidorów suszonych
  • olej do smażenia z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
Sos:
  • 1 puszka pomidorów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Naleśniki:
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem ryżowym oraz olejem. Następnie dodajemy mąkę ryżową zmieszaną z mąką ziemniaczaną oraz sól. Miksujemy dokładnie na gładkie ciasto, bez grudek. Odstawiamy na około 20 min. Następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron, na złocisty kolor.

Nadzienie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory suszone odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy na sitku pod bieżącą wodą i porządnie odsączamy. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Mięso przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy kurczaka. Smażymy do momentu, aż kurczak nie będzie surowy. Następnie dodajemy suszone pomidory oraz świeży szpinak i czekamy, aż straci jędrność. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Sos:
Do wysokiego naczynia przelewamy pomidory z puszki. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i oregano. Miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos przelewamy do rondelka i podgrzewamy. 
Możemy podać go również na zimno.

Na ciepłe naleśniki nakładamy gorące nadzienie i równomiernie je rozprowadzamy. Naleśnika składamy na pół i podajemy z sosem pomidorowym ciepłym lub zimnym. 





Komentarze

  1. szczerze mowiąc, naleśniki jadłam tylko na słodko i w formie krokietów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie zróżnicowane naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow wygląda smakowicie, szczerze jeszcze nie próbowałam naleśników na słono

    OdpowiedzUsuń
  4. Naleśniki są pyszne, ale szkoda że nie pisze na ile porcji

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny