poniedziałek, czerwca 03, 2019

PLACKI Z KASZY GRYCZANEJ

Placki, które stały się HITEM w moim domu!
Bezglutenowe placki z kaszy gryczanej niepalonej w wersji wytrawnej... z dodatkiem smażonej cebulki oraz czosnku. Tylko 3 składniki! Bez mąki i bez jajek, a także bez gotowania kaszy. Chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Rewelacja!
Idealna propozycja na lekką kolację. Jednak, aby przygotować je na kolację, trzeba namoczyć kaszę już rano 😉
Podałam je w towarzystwie jogurtu greckiego, rzodkiewki oraz szczypiorku, ale tak naprawdę dodatki można komponować według własnych upodobań...



Składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo:
  • jogurt grecki
  • rzodkiewka
  • szczypiorek


Wykonanie:

Kaszę gryczaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przenosimy do miski i zalewamy wodą przegotowaną około 0,5 cm nad powierzchnię kaszy. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej gdy przygotujemy kaszę wieczorem i zostawimy na całą noc.

Po tym czasie, kaszę blendujemy razem z wodą, w której się moczyła na gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Smażymy na patelni z małą ilością oleju do momentu, aż lekko zbrązowieje. Dodajemy do masy.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i również dodajemy do masy.
Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki wykładamy porcje masy, tworząc małe placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Podajemy z jogurtem oraz kawałkami rzodkiewki i posiekanym szczypiorkiem.






4 komentarze:

  1. Ciekawi mnie bardzo smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. super, kiedyś robiłam naleśniki gryczane, ale takie placki też mogłyby być fajne

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem ich smaku. Pierwszy raz słyszę o takich plackach

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie! Szczególnie lubię placki ziemniaczane ale ostatnio często czegoś do nich dodaję :)

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger