Kuchenna Apteka #35 - Miód Manuka
Miód Manuka jest to naturalny miód wytwarzany w Nowej Zelandii, z nektaru kwiatów krzewu Manuka (Leptospermum scoparium) zwanego również drzewem herbacianym. Jest to rzadki i wyjątkowy miód, który jest produkowany tylko przez kilka tygodni każdego roku, kiedy kwitną krzewy Manuka. I to właśnie dzięki nim miód ten zyskuje swoje cenne właściwości lecznicze, które były wykorzystywane od stuleci przez rdzennych mieszkańców kraju. 
Badania naukowe dowodzą, że charakteryzuje się on licznymi właściwościami prozdrowotnymi - działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz odpornościowego. A to nie wszystkie jego właściwości!
Miód Manuka jest w 100% produktem naturalnym, pozbawionym jakichkolwiek dodatków chemicznych czy konserwantów. Mimo wysokiej ceny, cieszy się on sporą popularnością i pozytywnymi opiniami.
Badania naukowe dowodzą, że charakteryzuje się on licznymi właściwościami prozdrowotnymi - działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz odpornościowego. A to nie wszystkie jego właściwości!
Dowiedz się...
- czym różni się od tradycyjnych miodów?
- dlaczego warto go spożywać?
- czym cechuje się oryginalny miód Manuka?
W czym tkwi sekret miodów Manuka?
Miód Manuka odróżnia się od innych miodów wysoką zawartością naturalnie występującego związku o nazwie methylglyoxal (MGO), który odpowiada za lecznicze właściwości miodu. Methylglyoxal jest związkiem chemicznym o działaniu bakteriobójczym, który powstaje podczas przemian dihydroksyacetonu, które zachodzą w naturze przy udziale enzymów produkowanych przez bakterie. Im większe stężenie tego związku, tym silniejsze działanie antybakteryjne.
Miód Manuka odróżnia się od innych miodów wysoką zawartością naturalnie występującego związku o nazwie methylglyoxal (MGO), który odpowiada za lecznicze właściwości miodu. Methylglyoxal jest związkiem chemicznym o działaniu bakteriobójczym, który powstaje podczas przemian dihydroksyacetonu, które zachodzą w naturze przy udziale enzymów produkowanych przez bakterie. Im większe stężenie tego związku, tym silniejsze działanie antybakteryjne.
Tradycyjne miody posiadają do 10 mg MGO na 1 kilogram, a w miodzie Manuka stężenie MGO jest od 10 do nawet 50 razy wyższe. Najwyższe stężenie methylglyoxalu znajduje się w miodzie Manuka MGO 550+.
Na rynku dostępne są następujące miody Manuka:
Miód Manuka to źródło:
Wartości zdrowotne miodu Manuka:
Uwaga!
Ciekawostki:
Podsumowując...
- MGO 30+ zawiera minimum 30 mg/kg methylglyoxalu
 - MGO 100+ zawiera minimum 100 mg/kg methylglyoxalu
 - MGO 250+ zawiera minimum 250 mg/kg methylglyoxalu
 - MGO 400+ zawiera minimum 400 mg/kg methylglyoxalu
 - MGO 550+ zawiera minimum 550 mg/kg methylglyoxalu
 
- methylglyoxalu (MGO) - opis powyżej
 - przeciwutleniaczy - polifenoli (flawonoidy, kwasy fenolowe)
 - węglowodanów - glukozy, fruktozy, maltozy
 - kwasów organicznych
 - enzymów
 - aminokwasów
 - wapnia
 - żelaza
 - magnezu
 - potasu
 - fosforu
 - manganu
 - kobaltu
 - witaminy A
 - witaminy C
 - witamin z grupy B: B1, B2, B6, B12
 - kwasu foliowego
 - biotyny
 
Wartości zdrowotne miodu Manuka:
- posiada właściwości antybakteryjne
 - wspomaga leczenie infekcji wywołanych gronkowcem złocistym opornym na metycylinę, paciorkowcami, E. coli i Helicobacter pylori
 - ma silne działanie przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne
 - wykazuje właściwości antywirusowe względem wirusa grypy oraz półpaśca
 - wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
 - wspomaga leczenie wrzodów żołądka, refluksu i nadkwasoty
 - łagodzi zaburzenia trawienia
 - leczy biegunki bakteryjne, wzdęcia, kolki
 - polecany przy zespole jelita nadwrażliwego
 - poprawia florę bakteryjną jelit
 - pomaga zwalczyć szkodliwe bakterie zaburzające funkcjonujące w przewodzie pokarmowym
 - wspomaga ochronę wątroby
 - zwiększa wydzielanie żółci
 - pomocny przy zakażeniach dróg moczowych i pęcherza
 - poprawia odporność organizmu
 - chroni przed grypą i przeziębieniem
 - łagodzi ból gardła oraz katar i zapalenie zatok
 - wykazuje korzystne działanie w przypadku mukowiscydozy
 - pomaga przy trudno gojących się ranach i odleżynach
 - leczy trądzik i egzemę
 - zapewnia dobrą kondycję skóry
 - chroni przed uszkodzeniami powodowanymi przez promieniowanie UV
 - przeciwdziała tworzeniu się płytki nazębnej i zapobiega zapaleniu dziąseł
 - polecany przy chorobach układu nerwowego
 - pomocny przy nerwicach, depresji, bezsenności
 - obniża ciśnienie krwi
 - poprawia krążenie krwi
 - wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe
 - zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera
 
Uwaga!
- nie powinno się podawać dzieciom poniżej 1 roku życia
 - rozpuszczając miód w herbacie czy wodzie, należy pamiętać, że temperatura nie może przekraczać 40 stopni Celsjusza
 - nie należy spożywać miodu przy cukrzycy oraz alergii na produkty pszczele
 - kupując miód Manuka należy uważać na podróbki i wybierać zawsze oryginalny produkt z certyfikatem, sprowadzany bezpośrednio z Nowej Zelandii
 
Ciekawostki:
- miód należy spożywać na czczo, najlepiej z samego rana 20–30 minut, przed posiłkiem w ilości 1–3 łyżeczki do herbaty
 - 100 g miodu zawiera ok. 324 kcal, dlatego jego nadmierne spożywanie może przyczyniać się do przyrostu masy ciał
 - sprzedawane są one jedynie w sklepach ekologicznych ze zdrową żywnością
 
Czym charakteryzuje się oryginalny miód Manuka?
- ma jasnobrązową barwą
 - posiada gęstą, kremową konsystencją
 - w smaku jest lekko gorzkawy, ziemisty przypominający trochę smak miodu wrzosowego
 - posiada aromatyczny zapach
 - został wyprodukowany na terenie Nowej Zelandii
 - pochodzi jedynie z krzewów Manuka
 - posiada wysoką zawartość MGO
 - powinien posiadać certyfikat
 
Podsumowując...
Miód Manuka jest uważany za najzdrowszy miód na świecie, a jego działanie antybakteryjne udowodnione jest naukowo. 
Cena miodu Manuka jest uzależniona od stężenia methylglyoxalu i zaczyna się od około 50 zł za 250 g w przypadku MGO 30+. Jednak najefektywniejsze działanie mają miody z zawartością MGO powyżej 100 mg/kg. Warto zaopatrzyć się w taki miód, gdy chcemy wzmocnić nasz organizm i powinniśmy zażywać go profilaktycznie codziennie sam lub jako dodatek do herbaty (poniżej 40 stopni), pieczywa lub koktajli. 
Natomiast jeśli dopadła już nas choroba to powinniśmy zażywać miód o stężeniu MGO 400+ lub MGO 550+, aż do wyleczenia choroby. Poza wsparciem leczenia łagodzi on objawy tych chorób i zwalcza ból gardła. 





Już czytałyśmy o właściwościach tego miodu i musimy się kiedyś na niego skusić :)
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis!
OdpowiedzUsuń