Zapiekane muszle makaronowe z serem i owocami

Makaron z serem i owocami to danie z mojego dzieciństwa. Jednak tutaj nie będzie to typowy, najprostszy przepis na makaron z serem, ale w odmienionej wersji... takiej trochę de lux 😉
Zwykły makaron został zamieniony na muszle makaronowe, które nadziałam twarogiem z owocami leśnymi - truskawkami, malinami oraz borówkami i zapiekłam w piekarniku, w zalewie śmietanowo-jajecznej z wanilią. W piekarniku zalewa ta ścina się, tworząc słodką zapiekankę. Pycha!
Idealna propozycja dla miłośników dań na słodko, np. na podwieczorek lub kolację...





Składniki:
  • ok. 100 g makaronu muszli
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 op. cukru z wanilią 
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 szklanka owoców (truskawki, maliny, borówki)
Dodatkowo:
  • 2 duże jajka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 op. cukru z wanilią
  • 1 łyżka cukru pudru



Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według informacji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Owoce myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Twaróg rozgniatamy widelcem i dodajemy cukier z wanilią, cukier puder oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy pokrojone owoce i delikatnie mieszamy.
Ugotowany makaron nadziewamy twarogiem z owocami i układamy w naczyniu żaroodpornym.



Do wysokiego naczynia wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Do jajek dodajemy śmietankę oraz cukier z wanilią i cukier puder. Mieszamy, a następnie zalewamy makaron nadziany serem. 



Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min., aż zalewa śmietanowo-jajeczna całkowicie się zetnie.








Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny