Kuchenna Apteka #33 - Szparagi
Szparagi to pyszne i zdrowe warzywo, które pojawia się w sklepach wiosną. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, bo trwa od końca kwietnia do początku lipca, więc warto z niego skorzystać. Warzywo to zawiera liczne właściwości zdrowotne i jest źródłem witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, i innych składników odżywczych. Poza tym zawiera dużo białka, a przy tym ma mało kalorii.
Szparagi mogą pełnić rolę przystawki lud dodatku do obiadu. Można z nich przygotować zupę krem, sos do mięs, dodać do sałatek, pizzy, omletów, tart wytrawnych...
Polecane są szczególnie kobietom w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego, który chroni przed wadami rozwojowymi płodu, a także w diecie odchudzającej ze względu na niską kaloryczność. Ponadto szparagi uważane są za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków, więc warto podać je swojej drugiej połówce na kolację 😉
Szparagi to źródło:
Uwaga!
Ciekawostki:
Przepisy ze szparagami
Szparagi mogą pełnić rolę przystawki lud dodatku do obiadu. Można z nich przygotować zupę krem, sos do mięs, dodać do sałatek, pizzy, omletów, tart wytrawnych...
Polecane są szczególnie kobietom w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego, który chroni przed wadami rozwojowymi płodu, a także w diecie odchudzającej ze względu na niską kaloryczność. Ponadto szparagi uważane są za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków, więc warto podać je swojej drugiej połówce na kolację 😉
- białka
 - przeciwutleniaczy - m.in. saponiny, karotenoidy, flawonoidy(rutyna, kwercetyna)
 - witaminy C
 - witaminy E
 - witaminy K
 - witamin z grupy B: B1, B2
 - kwasu foliowego (B9)
 - witaminy A
 - wapnia
 - fosforu
 - potasu
 - żelaza
 - magnezu
 - selenu
 - błonnika
 - glutationu - korzystnie wpływa na wątrobę, wzmacnia układ odpornościowy
 - kwasu asparaginowego - aminokwas biorący udział w przekazywaniu bodźców w ośrodkowym układzie nerwowym
 - inuliny- prebiotyk, który stymuluje wzrost korzystnej mikroflory bakteryjnej jelit
 - steroli roślinnych
 - fitoestrogenów, które w organizmie kobiety działają podobnie do estrogenu
 
Właściwości zdrowotne szparagów:
- regulują ciśnienie krwi
 - obniżają poziom cholesterolu
 - korzystnie wpływają na serce, zapobiegając zawałom serca
 - mają działanie moczopędne
 - polecane przy infekcjach układu moczowego
 - wspomagają pracę nerek
 - pozytywnie wpływają na układ pokarmowy
 - poprawiają perystaltykę jelit
 - zapobiegają zaparciom
 - wzmacniają układ odpornościowy
 - zapobiegają wadom rozwojowym płodu - polecane kobietom w ciąży
 - pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację
 - działają lekko uspakajająco i łagodzą napięcia
 - wpływają na poprawę potencji
 - zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów
 - korzystnie wpływają na wzrok
 - zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej
 - mają pozytywny wpływ na stan włosów, skóry i paznokci
 
Uwaga!
- ze względu na wysoką zawartość puryn szparagi mogą przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych, dlatego nie należy ich jeść w nadmiarze
 - nie są polecane osobom cierpiącym na dnę moczanową
 - szparagi czasami mogą powodować wzdęcia
 - po zjedzeniu szparagów może pojawić się nieprzyjemny zapach moczu (nie jest to nic złego)
 
Ciekawostki:
- 100 g szparagów zawiera tylko 20 kcal
 - szparagi to ceniony afrodyzjak
 - w główkach szparagów jest najwięcej witaminy C - nawet więcej niż w cytrynie
 - wyróżniamy 3 rodzaje szparagów: białe - mają delikatny i łagodny smak (należy je obierać), zielone - mają wyrazisty, dość ostry smak (ich nie trzeba obierać) oraz fioletowe (rzadko spotykane)
 - szparagi należy gotować na stojąco, w wysokim, wąskim garnku tak, aby główki się nie zamoczyły. Białe szparagi gotujemy do 15 min., a zielone do 10 min.
 
Przepisy ze szparagami







Bardzo ciekawy wpis i świetne przepisy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi. Ciekawe te przepisy :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi o sezonie na szparagi- absolutnie muszę je kupić!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Ze szparagów można prawdziwe cudeńka zrobić :)
OdpowiedzUsuń