Mazurek z karmelem kokosowym

Mazurek na półkruchym cieście, z domowym karmelem kokosowym oraz orzeszkami ziemnymi i polewą z gorzkiej czekolady. Ciasto jest dość słodkie, ze względu na karmel kokosowy, który wykonany jest z mleka kokosowego, cukru kokosowego i dodatku oleju kokosowego. Taki wegański karmel jest równie słodki co tradycyjny karmel z cukru białego, śmietanki oraz masła, jednak w smaku nieco się różni i jest bardziej lejący. Jednak nie uważam, że to jego wada. Bardzo lubię taką lekko lejącą się konsystencję karmelu i stwierdzam, że w przypadku mazurka bardzo dobrze się ona sprawdza. W przypadku, gdy chcemy uzyskać gęstszy karmel, to dodajemy mniej mleka, tylko musimy się liczyć z tym, że będzie wtedy też słodszy. Ze względu na obecność cukru kokosowego, karmel jest też ciemniejszy niż ten na cukrze białym.
Jest to z pewnością propozycja dla wielbicieli słodkich ciast...

P.S. Więcej przepisów na oryginalne, proste i szybkie mazurki wielkanocne w moim Ebooku → "Mazurki Wielkanocne"



Składniki:

Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
Karmel:





Wykonanie:

Ciasto:
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Po tym czasie ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy prostokąt o wymiarach 15 x 35 cm i przenosimy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta robimy boki do mazurka. Spód nakłuwamy widelcem. 


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy.


Karmel kokosowy:
W garnku podgrzewamy mleko kokosowe i wsypujemy cukier kokosowy. Mieszamy, aż cukier się rozpuści i gotujemy na małym ogniu przez około 20 min., aż karmel zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Na końcu dodajemy olej kokosowy i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy, aż karmel wystygnie i zrobi się gęstszy.

Czekoladę z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.

Wystudzony karmel wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Wierzch posypujemy orzechami ziemnymi i polewamy rozpuszczoną czekoladą.







* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis




Wiecej przepisów na pyszne mazurki ⬇








Komentarze

  1. Uwielbiamy mazurki :D Zawsze z niecierpliwością czekamy własnie na to ciacho na święta :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze mazurka nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobilas mi ogromnej ochoty na takiego mazurka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm na Wielkanoc mazurek obowiązkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mogę zastąpić cukier kokosowy zwykłym cukrem?
    I co zamiast oleju kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zwykły cukier też może być, a zamiast oleju kokosowego można dać masło :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny