Mazurek czekoladowo-malinowy (bez pieczenia)
Mazurek w kształcie pisanki, bez pieczenia to moja kolejna propozycja na świąteczne słodkości.
Spód jest daktylowy z dodatkiem mielonej mieszanki płatków owsianych, sezamu i ziaren słonecznika. Natomiast masa jest klasyczna, wykonana ze śmietany kremówki i gorzkiej czekolady. Dodatkowo między słodkim spodem, a mocno czekoladową masą jest słodko-kwaśna konfitura malinowa. Te wszystkie smaki współgrają ze sobą znakomicie, dzięki temu ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne, a goryczka czekolady jest lekko wyczuwalna i dopełnia całości.
Przepis idealny dla osób, które nie lubią piec lub nie mają piekarnika 😉
Spód jest daktylowy z dodatkiem mielonej mieszanki płatków owsianych, sezamu i ziaren słonecznika. Natomiast masa jest klasyczna, wykonana ze śmietany kremówki i gorzkiej czekolady. Dodatkowo między słodkim spodem, a mocno czekoladową masą jest słodko-kwaśna konfitura malinowa. Te wszystkie smaki współgrają ze sobą znakomicie, dzięki temu ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne, a goryczka czekolady jest lekko wyczuwalna i dopełnia całości.
Przepis idealny dla osób, które nie lubią piec lub nie mają piekarnika 😉
P.S. Więcej przepisów na oryginalne, proste i szybkie mazurki wielkanocne w moim Ebooku → "Mazurki Wielkanocne"
Składniki:
Spód:
Do mocno schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy cukier z wanilią i miksujemy na jednolitą masę.
Na spodzie rozsmarowujemy konfiturę malinową, a na nią wykładamy masę czekoladową. Dekorujemy orzechami laskowymi i płatkami migdałowymi.
Składniki:
Spód:
- 1 szklanka płatków owsianych
- garść sezamu
- garść ziaren słonecznika
- 200 g suszonych daktyli
Masa:
- 300 ml śmietanki 36%
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 150 g konfitury malinowej
Dekoracja:
- orzechy laskowe
- płatki migdałowe
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15-20 min. Następnie wodę odlewamy, a daktyle blendujemy na gładki krem.
Do misy blendera wrzucamy płatki owsiane, sezam oraz ziarna słonecznika i mielimy na miałko. Następnie dodajemy masę daktylową i wszystko dokładnie miksujemy.
Z otrzymanej masy formujemy kształt jajka razem z bokami, o wymiarach koło 30 x 20 cm. Wkładamy do lodówki.
Masa:
Śmietankę podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy gorzką czekoladę. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz.Do mocno schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy cukier z wanilią i miksujemy na jednolitą masę.
Na spodzie rozsmarowujemy konfiturę malinową, a na nią wykładamy masę czekoladową. Dekorujemy orzechami laskowymi i płatkami migdałowymi.
Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 2 godz.
Witam :)
OdpowiedzUsuńW tym roku bede chciala zrobic tego mazurka ;)
Takie pytanie o konfiture malinowa ;)
Czy uda sie jal zrobie sobie na swiezo z mrozonych malin? Taki gesty mus??
Witam :) z samych malin to może być zbyt rzadkie.
UsuńMożna gotować maliny z cukrem, aż masa się zredukuje i powstanie konfitura lub druga opcja - do musu z malin dodać żelatyny
W takim razie gotuje maliny :) 300g tych mrozonych wystarczy ? I czy moge gotowac np z miodem albo cukrem kokosowym??
OdpowiedzUsuńPowinno wystarczyć bo masy malinowej jest cienka warstwa. Lepszy będzie cukier kokosowy :)
Usuń