poniedziałek, kwietnia 08, 2019

CZOSNKOWY SCHAB GOTOWANY W MLEKU

Domowa wędlina - schab gotowany w mleku z dużą ilością czosnku. Bez konserwantów i innych zbędnych dodatków - tylko mięso, czosnek i naturalne przyprawy. Nie jest też przesolona, jak to się zdarza w kupnych wędlinach. Taki schab gotowany możemy bez wyrzutów sumienia podać dzieciom. Jest delikatny, miękki i soczysty, z lekko czosnkową nutą.
Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste. Może trochę czasochłonne, ale proste, bo faktycznie robi się sama. My tylko musimy uzbroić się w cierpliwość, bo najpierw mięso trzeba zamarynować (najlepiej przez całą noc), a następnie przez godzinę gotować w mleku. No i trzeba jeszcze doliczyć czas stygnięcia. Ale naprawdę warto poczekać, bo taka domowa wędlina jest najlepsza i wiemy co jemy! Te kupne mogą się przy niej schować.
Idealna propozycja na świąteczny stół.


czosnkowy schab gotowany w mleku


Składniki:
  • ok. 1 kg schabu
  • 1 litr mleka
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
Marynata:
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy


Wykonanie:

W misce łączymy przyprawy: paprykę słodką mieloną, majeranek, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz oliwę i dokładnie mieszamy.

Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy i dokładnie nacieramy z każdej strony otrzymaną marynatą. Mięso wkładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin.

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
W garnku zagotowujemy mleko, dodajemy pokrojone ząbki czosnku oraz ziele angielski i listki laurowe. Do gorącego mleka wkładamy zamarynowany schab, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 1 godz., co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Następnie wyciągamy schab z mleka i osuszamy. Przed podaniem kroimy w plasterki.
Przechowujemy w lodówce do 3-4 dni.


Rada:

Aby mleko się nie przypaliło, to na dno garnka wlewamy trochę zimnej wody i zagotowujemy ją. Dopiero później wlewamy zimne mleko i podgrzewamy na małym ogniu.


schab gotowany

schab gotowany w mleku

czosnkowy schab

schab gotowany

Kuchnia MagdaLeny


3 komentarze:

  1. o kurcze, nie wpadłabym nigdy na taki pomysł, muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś w przyrawach jutro gotowanie w mleku napewno będzie pyszne ����

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger