Ciasteczka gęsie łapki

Składane ciasteczka twarogowo-maślane o kształcie przypominającym gęsie łapki, stąd ta ich śmieszna nazwa 😉 Są banalnie proste i tanie w przygotowaniu. Składają się z 5 składników, które znajdziemy prawie w każdej kuchni. Przed upieczeniem każde ciasteczko można obtoczyć w cukrze lub (tak jak u mnie) oprószyć je cukrem pudrem po upieczeniu. 
Ciasteczka są kruche i maślane o twarogowym posmaku oraz z wyczuwalną nutą wanilii. Połączenie mąki, masła i twarogu daje zaskakujący i wyjątkowy smak, że trudno im się oprzeć. Dodatkowo zachęca ich nietypowy kształt, który przyciąga uwagę. Te małe ciasteczka, na dwa kęsy, tak wciągają, że z pewnością na jednym się nie skończy! 




Składniki:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 g cukru z wanilią


Wykonanie:

Na stolnicę wysypujemy mąkę przesianą przez sito. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz twaróg przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i zagniatamy ciasto, do momentu aż stanie się jednolite. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Po tym czasie, ciasto rozwałkujemy na stolnicy oprószonej mąką na duży cienki placek i wycinamy kółka za pomocą szklanki (średnica około 7 cm). Następnie każde kółko składamy na pół i jeszcze raz na pół. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 min. Studzimy. 







Komentarze

  1. Faktycznie proste w przygotowaniu, idealne na podwieczorek lub wspólne pieczenie z dzieciakami!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł. Zajrzałam skuszona nazwą, a po przeczytaniu - zapisałam przepis, bo spodobał mi się:) Będziemy robić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie ciacho się chłodzi:-) zobaczymy co mi to wyjdzie z tego^_^

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny