Chleb na wodzie z kiszonych ogórków

Przygotowanie domowego chleba wcale nie musi być pracochłonne i trudne. Oto przepis na domowy chleb o prostym składzie, który wyjdzie każdemu! Wystarczy tylko 10-15 min. naszej pracy, a reszta to czekanie...
Pełnoziarnisty chleb pszenny na drożdżach oraz wodzie pozostałej z kiszonych ogórków. Bez zbędnych dodatków - jedynie mąka, drożdże, woda i przyprawy. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, przełożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia, a następnie do piekarnika. Bez wyrabiania, pilnowania i przerabiania ciasta. A chlebek wychodzi wspaniały! Takiego nigdzie nie dostaniecie 😉 Z zewnątrz chrupiąca skórka, a środek miękki i lekko wilgotny jak na zakwasie. Ma on również delikatnie kwaskowaty smak i zapach jak w przypadku chleba na zakwasie. A co najważniejsze długo utrzymuje świeżość i szybko się nie zsycha. 


Chleb pszenny na wodzie z kiszonych ogórków


Składniki:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20 g drożdży
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka wody z ogórków kiszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • czarny sezam (do posypania)


Wykonanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 min.
W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól, wodę z kiszonych ogórków oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i otrzymaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 70-80 min.
Przed pieczeniem wierzch posypujemy czarnym sezamem lub innymi ziarnami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 35-40 min. Wyciągamy z formy i studzimy na kratce.


Domowy chleb

Chleb domowy na wodzie z kiszonych ogórków

Domowe pieczywo

Prosty przepis na chleb

Prosty chleb domowy

Przepis na chleb domowy

Komentarze

  1. chleb wygląda genialnie, ja nigdy nie piekłam, ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. a szklanka jakiej pojemnosci, bo szklanka szklance przeciez nie rowna

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe czy z maki żytniej też by sie dało upiec taki chleb? Pszenna nie bardzo mi podchodzi a uwielbiam ogórki musze spróbować z inna mąką ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Też pomyślałam o mące żytniej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. A można go upiec w urządzeniu do pieczenia chleba??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie stosowałam takiego urządzenia, więc ciężko mi powiedzieć :)
      Proszę spróbować ;)

      Usuń
  6. Ktos juz piekł realnie ten chleb,jak smakowo ?nie wychodzi zakalec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u mnie to nie realnie 😉

      Usuń
    2. Było pieczenie chleba w ten weekend,w smaku dosc smaczny ale niestety niski i dodam ze zgadzał sie wymiar blaszki,pytanie z innej beczki czym mozna zastapic wode z ogórków bo mieszkam za granica i niestety mam ograniczony dostep,moze mlekiem?

      Usuń
    3. Można zastąpić kefirem lub maślanką :)
      P.S. Był niski bo nie wyrósł?
      U mnie po 90 min. prawie wychodził z blachy ;)

      Usuń
  7. Ciasto wyroslo przez te 90 min i rzeczywiscie prawie wychodziło z blachy i bałam sie ze wypłynie,w trakcie pieczenia powruciło do foremki ,nie dało to efetku WOW, moze lepiej piec w keksówce i chlebek bedzie wyższy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłem już 2 razy ten chleb. Pierwszy raz - dokładnie zgodnie z przepisem, ale trochę wyczuwałem zapach wody z ogórków. W drugim podejściu - dałem 0,6 szklanki wody z ogórków i dodałem zwykłem. Lepiej, ale wciąż czuję ten smak. Dla mnie - OK, ale dla dzieci może być problem. Stąd pytanie: za to odpowiada owa woda z ogórków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Woda z ogórków kiszonych zawiera kwas mlekowy i pełni ona rolę a'la zakwasu.
      Poza tym kiszonki to naturalny probiotyk, więc warto wprowadzić je do swojej diety.
      Ważne jest, aby była to woda z domowych ogórków kiszonych lub ekologicznych. Bo w sklepach często spotyka się kiszonki sztucznie kwaszone i woda z nich nie nadaje się, bo zawiera ocet i konserwanty. Taka woda można zbyt dominować w smaku chleba.
      U mnie smak ogórków był lekko wyczuwalny, a sam chleb był kwaśny jakby na zakwasie.

      Usuń
  9. Ech, tyle fajnych przepisów na chleby, a nasz piec się nie nadaje :( 3 próby, 3 nieudane :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja polecam jeszcze dodać przysmażoną cebulę :) wtedy ten chleb smakuje jakby był ze smalcem i jest pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię ten chlebek już od jakiegoś czasu. Zwiększyłam tylko proporcje, bo mam większą foremkę. Raz dodałam zamiast wody z kiszenia ogórków, wody z kiszenia topinamburu. I taki i taki wychodzi super.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten chleb jest genialny :) ja wprowadziłam modyfikację w postaci smażonej cebulki w cieście :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny