Kurczak w sosie paprykowym

Kolejny sposób na kurczaka... filety z kurczaka w kremowym sosie paprykowym.
Jeżeli chodzi o kurczaka to jest to moje ulubione mięso i przyrządzam je bardzo często, gdyż jest ono uniwersalne i delikatne, szczególnie gdy jest duszone. Przy wyborze kieruje się zawsze tym, aby był to kurczak zagrodowy z gospodarstw ekologicznych, hodowany w naturalny sposób, bez antybiotyków i karmiony paszą bez GMO. Wtedy mam pewność, że jem zdrowo!
Ale żeby nie było nudno, to za każdy razem staram się przygotowywać kurczaka na inny sposób. Tym razem filety z kurczaka są w towarzystwie dość ostrego sosu paprykowego. Sos można wykonać również w wersji łagodnej - wystarczy, że ajwar pikantny zamienimy na łagodny 😉 Smak sosu niewątpliwie wzbogaca ajwar - klasyczna bałkańska pasta na bazie papryki i bakłażanów. Delikatne i kruche mięsko drobiowe z wyrazistym sosem paprykowym smakuje doskonale!
Danie można podawać z makaronem, ziemniakami, kopytkami lub innymi dodatkami...


Składniki:
  • 3-4 filety z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2-3 łyżki ajwaru pikantnego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z trzech/czterech filetów powinniśmy otrzymać 12/16 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Przenosimy do garnka.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w drobną kostkę.
Cebule podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu kurczaka. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i całość trzymamy na ogniu przez kilka minut. Przenosimy do garnka z mięsem. Następnie zalewamy pomidorami z puszki oraz odrobiną wody, tak aby całe mięso było zatopione. Dusimy pod przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu.

Po tym czasie, mięso wyciągamy na talerz, a sos blendujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy śmietankę oraz ajwar (ilość w zależności jakie kto ostre lubi) i doprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min.
Podajemy z ziemniakami, makaronem lub innymi dodatkami według uznania.












Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny