Dyniowe placuszki z masłem orzechowym

Dyniowe szaleństwo czas zacząć! Dynia to super warzywo, które można użyć do przyrządzenia zarówno dań słodkich, jak i wytrawnych. Dzisiaj u mnie dynia w wersji na słodko, wykorzystana do przygotowania rewelacyjnych placuszków śniadaniowych. Są to placuszki z kaszy manny, które nie zawierają ani mąki, ani dodatku cukru - słodzone są miodem. Nie są również przesłodzone, a dodatek masła orzechowego nadaje im ciekawego, oryginalnego smaku. Dodatkowym plusem jest to, że dyni nie trzeba wcześniej gotować, ani piec, wystarczy tylko zetrzeć na tarce, dzięki temu skraca się czas wykonania. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku - idealnie nadają się dla dzieci. Pysznie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego można je wziąć ze sobą na wynos, do pracy lub szkoły...




Składniki:
  • 2 szklanki dyni (startej na tarce)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Kaszę mannę wsypujemy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i ostawiamy na około 20 min., aby napęczniała.
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Do spęczniałej kaszy manny dodajemy żółtka, miód oraz masło orzechowe. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko razem łączymy, mieszając łyżką. Na końcu dodajemy startą dynię, mieszamy łyżką do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju i łyżką wykładamy masę, formując cienkie placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano.







Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny