ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z SEREM I TRUSKAWKAMI

Tak, wiem, że już po sezonie truskawkowym, ale udało mi się jeszcze dorwać ostatnie polskie truskawki i postanowiłam zrobić odrywane ślimaczki drożdżowe z serem oraz truskawkami. Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców, jak np. maliny, borówki czy jagody leśne.
Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie, mocno nadziane serem i owocami. Aby delektować się ich smakiem nie trzeba kroić - wystarczy oderwać...Ale uwaga!!! - ich odrywanie niesamowicie wciąga i z pewnością nie skończy się na jednej bułeczce 😉 Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy czy na wycieczkę... bo nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki!



Składniki:

Ciasto:
  • 150 ml mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 250 g sera białego
  • 1 jajko
  • 1 op. cukru z wanilią
  • ok. 400 g truskawek lub innych owoców
Dodatkowo:
  • 1 białko
  • płatki migdałowe


Wykonanie:

Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
W tym czasie możemy przygotować nadzienie: ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko oraz cukier z wanilią i dokładnie mieszamy.
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek o wielkości ok. 40 x 40 cm. Na całej powierzchni placka rozsmarowujemy masę serową i układamy plasterki truskawek. Następnie tniemy na około 12 pasków. Każdy z nich zwijamy w rulon i umieszczamy w formie do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy.













Komentarze

  1. Pięknie się prezentują :) Kusisz tymi pysznościami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem ciekawa jaki jest tego skład i ilość kalorii.. dbam o dietę(fit style) ale taki przepis.. wydaje się być bardzo przyzwoity. Jak mi się uda to spróbuję <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam już kakaowe drożdżówki z Twojego przepisu, muszę koniecznie spróbować i te:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj widziałam truskawki w czwartek pójdę na targ i upieke takie buleczki. Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne zakończenie truskawkowego sezonu <3

    OdpowiedzUsuń
  6. hej. własnie zrobiłam z borówkami, wyszły palce lizać .... dziękuję za wspaniały przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wszystko bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny