Składniki:
Spód brownie:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 1 niepełna szklanka mąki
- szczypta soli
- 1 kg zmielonego sera białego
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g białej czekolady
- ok. 300 g czerwonych porzeczek
Spód brownie:
Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy razem z masłem na małym ogniu. Należy pamiętać, aby masy zbytnio nie przegrzać. Studzimy.
Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na końcu dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z solą i mieszamy łyżką lub mikserem na małych obrotach. Przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy.
Czerwone porzeczki myjemy, osuszamy i obrywamy z gałązek.
Jajka ubijamy mikserem z cukrem, a następnie dodajemy porcjami zmielony biały ser. Nie przerywając miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną, a na końcu rozpuszczoną białą czekoladę. Gotową masę serową wylewamy na ciasto brownie. Na wierzchu układamy owoce czerwonej porzeczki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60-70 min. Studzimy w lekko uchylony piekarniku. Przechowujemy w lodówce.
Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na końcu dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z solą i mieszamy łyżką lub mikserem na małych obrotach. Przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy.
Czerwone porzeczki myjemy, osuszamy i obrywamy z gałązek.
Jajka ubijamy mikserem z cukrem, a następnie dodajemy porcjami zmielony biały ser. Nie przerywając miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną, a na końcu rozpuszczoną białą czekoladę. Gotową masę serową wylewamy na ciasto brownie. Na wierzchu układamy owoce czerwonej porzeczki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60-70 min. Studzimy w lekko uchylony piekarniku. Przechowujemy w lodówce.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Rewelacyjne ciasto Madziu 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :)
Usuńaż chce się porwać kawałeczek
OdpowiedzUsuńNie krępuj się ;)
UsuńDwa ciasta w jednym i to jeszcze z ukochanymi porzeczkami <3 Mega połączenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJuż sobie wyobrażam ten smak.... pyyycha! :)
OdpowiedzUsuńO tak! Jest pyszne :)
UsuńMniam... pyszne połączenie brownie, sernik i aromatyczne kwaskowe porzeczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPorywam kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się ;)
UsuńSernikom mówię TAK! :)
OdpowiedzUsuńJa też!
Usuńczy mogą być mrożone porzeczki?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuń