PÓŁKRUCHE CIASTO KAKAOWE Z OWOCAMI

Znane ciasto, które zawsze dobrze smakuje... Półkruche kakaowe ciasto ze śmietankową, budyniową pianką oraz owocami - tym razem u mnie borówki prosto z mojego ogródka 😉. Idealne na co dzień do kawy lub herbaty. Można go wykonać prawie z każdymi sezonowymi owocami, np. truskawkami, malinami, porzeczami, jagodami, borówkami, czereśniami...a najlepsze jest z miksem różnych owoców.
Ma jedną wadę- za szybko znika 😉 Jest tak dobre!




Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 200 g twardego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru (w zależności kto jakie słodkie lubi)
  • 2 łyżki kakao
  • 100 ml oleju
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe z białą czekoladą (lub zwykłe śmietankowe)
  • 300 g owoców
  • szczypta soli


Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia formę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15 min. Ostawiamy do ostygnięcia.
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli i 1/2 - 1 szklanką cukru pudru. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Masę wykładamy na podpieczony spód i układamy na niej owoce. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25- 30 min.





  

Komentarze

  1. Bardzo smakowicie wygląda :) Uwielbiam ciasta z owocami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) U mnie takie ciasta z owocami to schodzą jak woda :D

      Usuń
  2. Z borówkami musiało smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z porzeczkami byśmy take ciacho chętnie zrobiły <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie ciasta...narobiłaś mi smaka:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda mega pysznie :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ciasta, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda wyjątkowo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Powiem żonie by mi coś takiego upiekła. Też szybko zniknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie :) U mnie znika ono w tempie ekspresowym :D

      Usuń
  11. Wygląda przepysznie :) a jakie wymiary miała foremka?

    OdpowiedzUsuń
  12. Do ciasta nie trzeba dodac cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodajemy 1/2 szklanki cukru pudru, jest w przepisie 🙂

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny