CIASTKA BROWNIE Z CZEREŚNIAMI

Brownie... pyszne, mocno czekoladowe ciasto, któremu nie można się oprzeć. Tym razem postanowiłam zrobić w formie ciastek, aby były bardziej poręczne i można było je zabrać ze sobą na wynos. Dodatkowo dodałam połówki czereśni i kawałki mlecznej czekolady, aby wzbogacić ich smak oraz uatrakcyjnić wygląd 😉 Wilgotne i ciężkie ciastka o intensywnym smaku gorzkiej czekolady, przełamane słodką mleczną czekoladą oraz czereśniami 🍒 Wyszły rewelacyjne! 
Idealne na wakacyjne wycieczki...





Składniki:
  • 200 g czekolady gorzkiej min. 70%
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 op. cukru z wanilią
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • ok. 300 g czereśni
  • 50 g czekolady mlecznej

Wykonanie:

Czereśnie myjemy, usuwamy szypułki, każdą czereśnię przekrawamy na pół i usuwamy pestkę.
Czekoladę mleczną kroimy w drobną kostkę.
Czekoladę gorzką łamiemy i rozpuszczamy razem z masłem na małym ogniu. Należy pamiętać, aby masy zbytnio nie przegrzać. Studzimy.
Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na końcu dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z solą i mieszamy łyżką lub mikserem na małych obrotach. Przygotowane ciasto wykładamy łyżką porcjami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształt ciastek. Na wierzchu każdego ciastka układamy połówki czereśni oraz kawałki mlecznej czekolady. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 15-17 min.











Komentarze

  1. Brownie wpisuje się w moje małe dietetyczne grzeszki;) Uwielbiam!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychotki, muszę takie zrobić u siebie w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym takie ciasteczko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nikt by nie pogardził takim ciasteczkiem a już na pewno nie w plenerze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kusisz tymi ciastkami :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny